20 jaar geëist tegen Bouterse. “Het is maar een voorstel”

Auditeur-militair Roy Elgin heeft op de zitting van de Krijgsraad vandaag uitgebreid zijn requisitoir gehouden over de moorden van 8 december 1982. Elgin stelde dat het bewijs niet is geleverd dat hoofdverdachte Desi Bouterse zelf heeft geschoten. Hij was wel aanwezig in Fort Zeelandia. Bouterse heeft steeds ontkend dat hij aanwezig was in het fort tijdens de moorden. Na een betoog van langer dan een uur eiste Elgin twintig jaar onvoorwaardelijk tegen hoofdverdachte Bouterse. Hij is medepleger van de moorden, concludeert het Openbaar Ministerie.
[quads id=1]
Elgin noemde Paul Bhagwandas ‘de beul’. Hij was belast met de uitvoering van de plannen die goed voorbereid waren. Hij was de baas. Er is sprake van voorbedachte rade. De openbare aanklager memoreerde dat veel getuigen tijdens het proces te kennen hebben gegeven zich niks te herinneren van wat er gebeurd is in Fort Zeelandia. Hij heeft hier geen wetenschappelijke verklaring voor. Hij heeft zijn strafeis gebaseerd op getuigen die zich wel de gebeurtenissen kunnen herinneren.

Elgin bleef ook stilstaan bij de rol van de groep van zestien militairen die op 25 februari 1980 de coup hebben gepleegd. Elgin heeft ook de verklaringen van Fred Derby bij de rechter-commissaris meegenomen in zijn requisitoir. Derby was de enige overlevende van de slachting in Fort Zeelandia. Hij verklaarde dat mensen al dood waren toen hij het fort verliet. Toen hij de cel verliet en bij Bouterse, Bhagwandas en Roy Horp moest verschijnen, heeft hij vijf personen daar achtergelaten, die nog leefden.
[quads id=1]
De Krijgsraad in de burgerkamer bestaat uit Cynthia Montnor-Valstein (president) en de rechters Suzanna Chu en Rewita Chatterpal. De zaak tegen Arthy Gorre, Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk staan ook op de rol. De verdachten in de militaire kamer zullen vrijdag voorgaan.


Advocaat Irvin Kanhai, die hoofdverdachte Desi Bouterse bijstaat, (in het midden) is niet onder de indruk van de strafeis van het Openbaar Ministerie. (Foto: Raoul Lith)


Irvin Kanhai, die hoofdverdachte Desi Bouterse bijstaat, is niet onder de indruk van de maximale straf die het Openbaar Ministerie heeft geëist tegen zijn cliënt. “Het is maar een voorstel. De vraag is wat gaat de Krijgsraad ermee doen,” zegt Kanhai om een reactie gevraagd tegenover journalisten.

De raadsman geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is in het 8 december strafproces. De auditeur-militair heeft zijn strafeis gesteld. Hierna moeten de advocaten nog aan het woord komen.

Kanhai heeft een lang pleidooi voorbereid. Hij weet nog niet wanneer de Krijgsraad hem aan het woord zal laten. De advocaat wil niet vooruitlopen op zijn pleidooi. “U zult nog merken wat ik ga doen,” zei hij.

Nu heeft de Krijgsraad de zaak tegen Jimmy Stolk in behandeling genomen. Ook hier zal auditeur-militair Roy Elgin zijn strafeis stellen.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.