Let op! Valse briefjes van 50 in omloop

Er zijn recent vervalste biljetten van SRD 50 gesignaleerd. Uit nader onderzoek blijkt dat deze biljetten zijn “gebleekt” middels het gebruik van chemische middelen. Dat meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maandag in een persbericht.
[quads id=1]
Vervolgens zijn die gebruikt om een afbeelding van een SRD 50 biljet op af te drukken. De hiervoor gebruikte biljetten bezitten echter een lagere waarde.
[quads id=1]
“Alle echtheidskenmerken van de SRD-bankbiljetten worden op de website vermeld”, waarschuwt de bank. Het is overigens niet de eerste keer dat er neppe biljetten in de omloop zijn.

De moederbank meldt dat er in het verleden hiertoe eerdere pogingen zijn gedaan.

Hoe herken ik de briefjes:

 
 
 
 
 
Paramaribo, 20 juni 2017

Periodiek worden de Centrale Bank van Suriname en de samenleving als geheel geconfrontreerd met valse en/of vervalste bankbiljetten van voornamelijk SRD 50- en SRD 100-. Hiervoor is steeds alertheid geboden.  

Via onderstaande link wordt gedetailleerde informatie verstrekt hoe vervalste biljetten te onderscheiden van echte. Personen/instanties die SRD-bankbiljetten in hun bezit hebben, waarvan getwijfeld wordt aan de echtheid, kunnen die ook laten controleren door de afdeling Kassierderij van de Centrale Bank. Valse biljetten zijn waardeloos en worden niet vergoed. De persoon die bewust een vervalst biljet aanbiedt voor betaling maakt zich schuldig aan een strafbaar feit. Een ieder is derhalve geboden op te letten bij het in ontvangst nemen van biljetten.

 
Veiligheidselementen die op alle bankbiljetten gebruikt worden
1. 2-kleuren in elkaar grijpende Guilloche-patronen
2. 3-kleuren tastbare diepdruk
3. goud-iriserende strook
4. latente afbeelding “SR$” wordt zichtbaar als het biljet schuin wordt gehouden
5. watermerk met tekst “CBvS”
6. doorzichtvenster (perfecte aansluiting voor- en achterzijde)
7. reliëfdruk t.b.v. visueel gehandicapten
8. zichtbare vezels
9. holografische strook
10. van kleur veranderende veiligheidsdraad met “SRD”-tekst
11. verstevigde randen en hoeken voor meer duurzaamheid 
 
Veiligheidselementen op hoge coupures
12. metallieke drukplaatinkt
13. optisch variabele inkt
Klik hier om de echte briefjes te zien.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.