16-jaar eis voor moord Mitchell Mertotaroeno

Het Openbaar Ministerie (OM), vertegenwoordigd door Duncan Nanhoe, heeft woensdag tegen de verdachte Jair L. een gevangenisstraf van 16 jaar met aftrek geëist wegens moord en overtreding van de Vuurwapenwet.
Jair en zijn comparant Ernesto E. worden elk verdacht het slachtoffer Mitchell Mertotaroeno om het leven te hebben gebracht. Het half verkoolde lijk van het slachtoffer werd op 1 mei aan de Condorstraat aangetroffen voor de inrit van een leegstaande woning. Het lichaam vertoonde vier schotverwondingen.

Als bewijs hanteerde de vervolging de verklaring van de verdachte Jair zelf en de getuigen. De getuige Timothy verklaarde dat Jair hem had verteld dat hij degene is geweest die het feit heeft gepleegd. “Fo schot mi nak ing”, zei Jair aan Tomothy.

In deze zaak heeft Jair zes verschillende verklaringen afgelegd. Hij verklaarde dat hij al die zes keren in de war was. De verdachte had het slachtoffer thuis opgehaald met zijn zwarte VW Golf. Jair vroeg naar zijn geld. Omdat het slachtoffer daarop niet reageerde, ontstond er een woordenwisseling in de auto. Het slachtoffer zou volgens de verdachte Jair plotseling een wapen hebben getrokken. Beide zijn toen uit de wagen gevallen en het wapen ging af, waardoor Mertotaroeno is geraakt.
Jair verklaarde dat hij in paniek raakte en het slachtoffer in de kofferbak plaatste. Hij merkte dat het slachtoffer niet meer bewoog. Uit het pathologische rapport blijkt dat het slachtoffer vier schotverwondingen, namelijk drie van links en een van achteren, heeft opgelopen. Als bewijs hanteerde het OM bloedresten van de VW Golf; die zijn vergeleken met het bloed van het slachtoffer.

Bloed op de gympies van de verdachte Jair is vergeleken met dat van het slachtoffer. Gelet op de vondst van de patronen en het vuistvuurwapen op de verdachte, acht het OM een straf van 16 jaar met aftrek passend en geboden.
Ten aanzien van Ernesto, die eerder gedurende het strafproces op vrije voeten is gesteld en tijdens de behandeling afwezig was, heeft het OM vrijspraak geëist.

Het OM eist, ondanks het overtuigend bewijs geleverd en dat Ernesto aanwezig was samen met Jiar en bovenal met hem op die bewuste dag na de daad rond zou hebben gereden in de auto van Jair, vrijspraak voor Ernesto voor de moord van het slachtoffer.

Mitchell Mertotaroeno

Jair heeft nimmer gezegd dat Ernesto aandeel had in het geheel. Gelet op al deze omstandigheden eiste Nanhoe vrijspraak. Op de volgende zitting komen de advocaten van beide verdachten aan het woord. Jair blijft aangehouden.
Geschreven door Saskia Bandhan
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.