Nederlandse presentator Derk Bolt en cameraman ontvoerd in Colombia

Twee Nederlandse journalisten zijn verdwenen in Colombia. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is het tweetal ontvoerd door guerillabeweging ELN. Het gaat om Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman, Eugenio Follender.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het op twee medewerkers van Spoorloos. Woordvoerder Daphne Kerremans spreekt ook niet van een ontvoering: ,,Ze worden tegen hun wil in vastgehouden. Dit heeft de hoogste prioriteit. We zijn hard bezig deze zaak op te lossen. We denken niet dat het in het belang van deze zaak is om meer naar buiten te brengen. Alle aandacht kan de zaak schaden en hun veiligheid in gevaar brengen.”
KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de ontvoering niet bevestigen. ,,Voor alle vragen in deze zaak verwijzen we naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.” Ook de families van Bolt en Follender willen niets kwijt. Bolt is gescheiden en heeft een zoon en dochter.

Het tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering was volgens de krant in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend.

De Colombiaanse Ombudsman tweet: ,,We eisen de onmiddellijke vrijlating van de gevangen genomen Nederlanders in Norte de Santander”. Norte de Santander ligt aan de grens met Venezuela. Ook de Nederlandse ambassadeur in Bogotá, Jeroen Roodenburg, is inmiddels in het gebied aangekomen.

Rebellengroeperingen
In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Deze organisatie zou achter de ontvoering van de twee journalisten zitten. Het ELN vecht al meer dan vijftig jaar tegen de Colombiaanse regering en ontvoeringen zijn hierbij niet ongewoon.

Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.
Bekijk hier een aflevering van Spoorloos met Derk:

Bron: Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.