“Bijna alle mannen van tachtig jaar hebben prostaatkanker”

Het lijkt erop dat prostaatkanker aan het toenemen is. Dat was reden genoeg voor de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) om huisarts Wim Bakker te vragen een presentatie over de ziekte te verzorgen.
De voorzitter van de belangenorganisatie, Renate Wouden, zegt dat veel gepensioneerde mannen vragen hierover blijken te hebben. Ze willen weten of de symptomen die ze hebben gerelateerd zijn aan prostaatkanker. Ook vrouwen zitten ermee, omdat ze verschijnselen waarnemen bij hun partner. “Bijna alle mannen van tachtig jaar hebben prostaatkanker”, aldus Bakker donderdag in het bondsgebouw van de BBGO aan de Burenstraat.

De presentatie over prostaatkanker was druk bezocht

Er zijn twee soorten prostaatkanker; een die langzaam groeit en de andere die snel groeit. “Er zijn sommige mannen die vanaf hun vijftigste jaar te maken hebben met prostaatkanker, maar omdat deze langzaam groeit, kunnen ze die pas op hun tachtigste duidelijk merken. De andere is een zeldzame vorm die snel groeit en de kunst is wanneer en hoe ingegrepen wordt om de ziekte te genezen.”
Bakker zei dat de ziekte erfelijk is. Ook mannen die veel sekspartners of een druiper hebben gehad hebben kans op prostaatkanker. Om de ziekte te voorkomen moeten de mensen onder meer tomaten en kool eten. Er wordt geadviseerd liever geen rood vlees te eten.

Vertegenwoordigers van de ‘Prostaatkanker Stichting Suriname’ deelden hun ervaring en stelden de mensen gerust dat de ziekte te bestrijden is.”Als mensen horen dat ze prostaatkanker hebben denken ze direct aan doodgaan, maar dat hoeft niet”, zei Robby Graanoogst van de stichting. Hij kreeg jaren geleden prostaatkanker, maar na behandeling in onder andere Colombia is hij genezen.
Bekijk de video waarin een patiënt vertelt wat prostaatkanker is:

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.