Video – Hoe plant ik sopropo (in Nederland)? FamilieNieuws – Food

sopropo Nederland Suriname recept lekker eten food planten cover

“Je moet planten! Waarom plant je niet? Sopropo kun je makkelijk zelf planten.” Hoe vaak horen we dit wel niet? We willen best planten maar we weten niet hoe. Is dat ook jouw probleem?

Nu niet meer want in dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je zelf sopropo kunt planten. Bekijk ook de video’s en kook mee met Sirmean (foto) en Praya. Geef het door aan alle soropo lovers. En weet je wat, je kunt het ook in Nederland proberen. Velen zijn je al voor geweest. Kijk maar. Misschien worden ze niet zo groot, maar lekker zijn ze wel. Heb je het zelf al geprobeerd?

Sopropo planten

Het is raadzaam voor de aanmaak van zaden van sopropo, de sopropo-vruchten aan de plant te laten rijpen. Dit geeft garantie op betere zaden. Als de vrucht groen-geel is, wat aangeeft dat die rijp is, kunt u die oogsten.

Bewaar de geoogste sopropo’s vervolgens 1-2 dagen op een droge plek. Hierdoor gaat de rode pulp om de zaden gemakkelijk los. Snijd voorzichtig de sopropo open om beschadiging van de zaden te voorkomen. Was de rode omhulsel weg van de zaden en plaats die daarna verspreid in een (portie)bak of plastiek bord.

sopropo Nederland Suriname recept lekker eten food planten cover

Laat de zaden 3-7 dagen drogen op een warme droge plek. Verwijder daarna de kleine en lege zaden. Sla de zaden op in donkergekleurde flessen op kamertemperatuur. Ziplock-zakjes is ook een optie die dan in de koelkast bewaard dient te worden. Handig is om de flessen of zakjes te voorzien van een etiket waarop vermeld staat: de naam van het gewas en datum van opslag (sopropo, geoogst feb 2017).

De zaden zijn tot ongeveer een jaar houdbaar. Vóór men overgaat tot het planten, plaats de zaden in een bak met water. Zaden die drijven kunnen weggegooid worden. De zaden die op de bodem zitten, zijn goede zaden. Het is raadzaam om sopropo-zaden midden tot einde van de kleine regentijd te zaaien, omdat sopropo het best groeit in droge periodes.

Video’s:
In Nederland kan het ook hoor. Velen zijn je al voor geweest:


Het tuintje van mevrouw Dors:

Bekijk hieronder heerlijk Sopropo-gerechten. Wat is jouw lekkerste recept? Laat het ons weten in de comments op Facebook.


Kook mee met “In de keuken van Sirmean”

Wil je haar volgen? Klik hier voor meer info.

Of eet mee met Praya:Wil je haar volgen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info omtrent de bron:  Landbouwvoorlichting tel. 479112 toestel 1410.  Ministerie Van LVV

Lees ook wat interessante archief berichten:

Video – Helpt sopropo uit Suriname (Bittere komkommer ) tegen diabetes 2?

Howard Komproe – Pepre Watra, vodka met Madame Jeanette – video

Nederland accepteert alleen antroewa uit Suriname zonder blaadjes – na vondst insecten

Ons eten! Een goede reden om op vakantie te gaan naar Paramaribo – Suriname!!

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.