Video – Hoe plant ik sopropo?

sopropo Suriname

Sopropo planten

Het is raadzaam voor de aanmaak van zaden van sopropo, de sopropo-vruchten aan de plant te laten rijpen. Dit geeft garantie op betere zaden. Als de vrucht groen-geel is, wat aangeeft dat die rijp is, kunt u die oogsten.

Bewaar de geoogste sopropo’s vervolgens 1-2 dagen op een droge plek. Hierdoor gaat de rode pulp om de zaden gemakkelijk los. Snijd voorzichtig de sopropo open om beschadiging van de zaden te voorkomen. Was de rode omhulsel weg van de zaden en plaats die daarna verspreid in een (portie)bak of plastiek bord.

Laat de zaden 3-7 dagen drogen op een warme droge plek. Verwijder daarna de kleine en lege zaden. Sla de zaden op in donkergekleurde flessen op kamertemperatuur. Ziplock-zakjes is ook een optie die dan in de koelkast bewaard dient te worden. Handig is om de flessen of zakjes te voorzien van een etiket waarop vermeld staat: de naam van het gewas en datum van opslag (sopropo, geoogst feb 2017).

De zaden zijn tot ongeveer een jaar houdbaar. Vóór men overgaat tot het planten, plaats de zaden in een bak met water. Zaden die drijven kunnen weggegooid worden. De zaden die op de bodem zitten, zijn goede zaden. Het is raadzaam om sopropo-zaden midden tot einde van de kleine regentijd te zaaien, omdat sopropo het best groeit in droge periodes.

Bekijk hieronder de video met een heerlijk Sopropo-gerecht. Wat is uw lekkerste recept? Laat het ons weten.

Recept – Gevulde Sopropo

Voor meer informatie:
Landbouwvoorlichting tel. 479112 toestel 1410.
Bron: Ministerie Van Lvv

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.