Video- ‘Surinamers zijn te dik en leven ongezond’

‘Surinamers zijn te dik en leven ongezond’. Die eerste zin van de Surinaamse documentaire ‘Eetducatie’ zet meteen de toon. Documentairemaker Joey Rayman (31) wil Surinamers op weg helpen naar een gezondere levensstijl. In 2013 is in Suriname een gezondheidsonderzoek uitgevoerd onder bijna zesduizend mensen van 15 tot 65 jaar. Daaruit bleek dat het met de gezondheid van Surinamers niet goed gesteld was. Rayman vond de resultaten schokkend en daarom besloot hij deze film te maken.

De meeste mensen reageerden geschrokken op de documentaire, zegt Rayman tegen een journalist van de blog ‘This Girl Can Cook. “Je moest eens weten hoeveel pesticiden we importeren voor een land met zo een kleine bevolking.” Volgens Rayman hebben veel landbouwers geen of onvoldoende kennis over het gebruik van deze middelen. “Er zijn gelukkig wel organische landbouwers in Suriname. Zij kunnen alleen nog niet de gehele markt voorzien.”

Het viel de maker ook op dat er gebrek is aan basiskennis over voeding. Hij leerde zelf in Nederland over voedingswaarden en de schijf van vijf. In Suriname wordt de voedingspiramide gehanteerd, maar heel veel mensen kenden deze basisprincipes niet, zegt Rayman. “Ook wisten zij niet dat bepaalde voedingskeuzes in relatie staan tot bepaalde ziektebeelden. Alleen hierom al ben ik overtuigd van de meerwaarde van onze documentaire. Ik merk ook dat steeds meer mensen een gezonde leefstijl aannemen. Heeft Rayman gelijk? Bekijk hier de video, en oordeel zelf:

Bekijk ook de blog:
This girl can cook

We zijn One’sy en Tewa, twee zusjes die de (Surinaamse) wereldkeuken ontdekken, vernieuwen en gezonder maken, geïnspireerd door onze oma. In de vorm van traditionele en vernieuwende recepten, maar ook door reviews van food spots in binnen- en buitenland en interviews. Neem een kijkje op This Girl Can Cook en maak kennis met food we love and eat!

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.