Column – Ik moet 105 srd bijbetalen voor een mammogram

Het nieuws van Sandra Reemer vond ik heftig. Zij is een bekende Nederlander die deze week overleden is aan borstkanker. Ik kende haar heel goed, aangezien ik tot aan mijn 27ste in Nederland heb gewoond. Ik check mijn borsten regelmatig.

Dit omdat ik vaak contact heb met Stichting Lobi en dus weet wat de gevaren van borstkanker kunnen zijn. Ik ga dan ook elke jaar voor een borstonderzoek naar een deskundige. Soms bij Stichting Lobi en af en toe bij de radioloog voor een mammogram. Ik moet nu 105 SRD bijbetalen voor een mammogram.

Knobbeltjes

Door het nieuws gingen mijn handen automatisch naar mijn borsten toen ik in bed lag van de week. Ik voel altijd vreemde knobbeltjes en dingetjes. Ik maak me daar eigenlijk niet zo een zorgen om, maar toch leek het nu anders dan anders. Misschien stel ik me aan hoor. Maar ik wil geen risico nemen dus besloot ik eergisteren te bellen en maakte een afspraak voor een mammogram bij 1 van de radiologen in Suriname.

Bijbetalen

Een paar weken terug hadden we gepubliceerd dat je nu moet bijbetalen voor radiologische onderzoeken. Het laatste dat ik had meegekregen was dat het terug was gedraaid door de regering. Dus niet. Ik heb een goede verzekering: Aspaz plus. Het eerste wat de telefoniste vroeg was, waar ik verzekerd was en of ik mij ervan bewust was dat ik moest bijbetalen. 105 srd. En nog 100 zoveel als ik een extra echo moest maken. Ok, dat wist ik dus niet (meer). Gelukkig zit de praktijk zo vol dat ik voorlopig niet terecht kon dus dat geeft mij even de tijd om te sparen.

Borstonderzoek

Maar ik was in shock. Niet zo zeer dat ik moest bijbetalen, maar meer omdat ik dacht aan mijn mede Surinamers. De drempel is sowieso al best hoog voor veel vrouwen om borstonderzoek te doen. Maar doordat ze nu ook best een flink, bedrag moeten neertellen zullen ze nog minder snel het onderzoek doen. Ik denk dat de verzekeringsmaatschappijen hiermee de plank misslaan want minder vrouwen die hun borsten laten onderzoeken resulteert in meer vrouwen die uiteindelijk borstkanker krijgen in een ver gevorderd stadium. Dat gaat de verzekeringsmaatschappijen veel meer geld kosten. Natuurlijk kun je dit alles voor zijn door zelf ook regelmatig te checken. Weet je niet hoe dit moet? Bekijk dan hier een filmpje erover:

Mijn mening: Ik vind dat de medische instanties dit moeten uitzoeken met de verzekeringsmaatschappijen. Waarom burgers laten betalen die al elke maand een bedrag neertellen voor hun verzekering? Als dit zo doorgaat gaan mensen ook stoppen met het betalen van hun verzekeringen want what is the point als je toch moet betalen zodra je naar de dokter gaat? Wat vinden jullie hiervan?

Ik hoop dat het bijbetalen voor dit soort belangrijke onderzoeken wordt teruggedraaid. Ik vind dat we juist het borstonderzoek moet stimuleren. Deel mijn column zoveel mogelijk zodat mensen zich bewust zijn van het belang van borstonderzoek. Nog een vraagje aan jullie: Laten jullie regelmatig jullie borsten controleren door een deskundige? Ik hoop dat jullie en vooral de vrouwen weten hoe belangrijk het is. Want echt, we hoeven niet meer dood te gaan aan borstkanker.
Soso lobi van mij.

p.s. Ik hou jullie op de hoogte. Natuurlijk hoop ik dat het weer niets is.

Groetjes van Denise van FamilieNieuws.
Dit is mijn column.
Geschreven door mij.
Mijn mening.
Mijn persoonlijke ervaring.
Mijn leven.

Uw reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
Ik ben op Youtube , Facebook, Instagram en Twitter

Heeft u privévragen of opmerkingen?
Whatsapp / bel: +597 8966341, mail: [email protected]

Denise van FamilieNieuws