Hé, psst, meisje!’ wordt volgend jaar misschien strafbaar in Nederland

De gemeente Rotterdam gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen. Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of anderszins lastig valt, kan per 1 januari rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf. Daarvoor wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd, maakte wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid bekend.

Vanaf volgende maand gaan Rotterdamse handhavers al waarschuwingen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straat intimidatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffers een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld.

In Rotterdam hebben zeker acht van de tien vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken met seksuele straatintimidatie, blijkt uit onderzoek. Eerdmans noemt dat onacceptabel: “Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel.”

Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo’s, lesbiennes en transgenders. Afgelopen weekend werd op het Schouwburgplein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep.

Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straat intimidatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief op gehandhaafd, eerst moet de Amsterdamse gemeenteraad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straat intimidatie strafbaar te maken.

In Amsterdam ging twee jaar geleden de actiegroep Project Straatintimidatie.nl de straat op en draaide de rollen om door willekeurige mannen lastig te vallen. Bekijk hier een filmpje van de actie:

Wat vinden jullie hier nu van? Zouden ze dit in Suriname ook moeten doen? ‘Psst’ roepen hoort toch bij onze cultuur? Of vinden jullie ook dat het gestraft zou moeten worden? Laat het ons weten!
Bron: RTL
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.