Anoniem – Ja, ik bleek mijn huid, ik vind mezelf mooier als ik witter ben.

Ik ben Ilona. Laat ik beginnen om te zeggen dat ik niet graag een blanke vrouw wil zijn en dat ik heel veel van mijn roots en cultuur hou.

Ik ben een trotse vrouw. En absoluut niet onzeker! Ik ben altijd met mode en make up bezig geweest. 3 jaar geleden begon ik met bleachen. Ik begon in de winter en binnen 3 maanden was ik vele tinten lichter. Ja, ik bleek mijn huid, ik vind mezelf mooier als ik witter ben.

Ik ben niet zo heel donker van mezelf maar ik ben nu echt heel erg wit. Ik ben er nu wel trots op. Want toen ik pas begon met bleachen schaamde ik me nog wel ervoor. Meer tegenover mijn familie. Die snapten het toen niet en nu ook niet. Ik lieg meestal dat ik een ziekte heb. Dan doen de meeste bleachers die er niet voor willen uitkomen.

Youtuber

Niemand deed het 30 jaar geleden nog, via een bekende Youtuber gebruikte ik eerst een huismiddeltje maar dat was niet zo goed voor mijn huid. Ik raakte toen in contact met een dame uit Nigeria en via haar ben ik in contact gekomen met een Chinees bedrijf dat nu via mij ook verkoopt in Nederland.

Ik wil graag anoniem blijven, niet omdat ik me schaam, maar omdat ik niet wil dat het bedrijf weet dat ik hiernaartoe heb geschreven. In Nederland is dit product namelijk nog niet goedgekeurd. P.s. dat weten al onze klanten ook. De reden dat ik schrijf is omdat ik mensen echt hypocriet vind. Ik begon 3 jaar geleden met bleachen. Maar al mijn vriendinnen en sommige van mijn nichten die doen het inmiddels ook. Ook mannen. Heel veel mannen.

Nigerianen

De meeste van mijn vriendinnen zijn Nigerianen. Alles draait bij hun om bleachen. De Surinaamse meisjes komen nu pas kijken. Ze gaan ook naar salons in het buitenland en betalen heel veel geld om lichter te worden. Tegenover anderen zullen ze het nooit toegeven. Maar ik herken een gebleekte huid meteen.

Soms hebben dames een dieper probleem met zichzelf. Ook de Surinaamse meisjes. In mijn familie ben je ook mooier als je licht bent, als je glad haar hebt. Ik weet het. Ik ben altijd al die mooie nicht met mooi haar en lichtere huid geweest.  Ik praat ook veel met mijn klanten. Ze zeggen dat ze veel meer zelfvertrouwen hebben als ze light skinned zijn. Mensen vinden ze mooier. Ze krijgen veel meer complimenten en 1 heeft letterlijk gezegd dat ze haar man niet zou hebben als ze nog zwart was. Soms schrik ik daar wel van. Want persoonlijk zou ik weer niet met zo een man blijven. Ik bleach omdat ik het zelf mooier vind. Mijn man houdt van me zoals ik ben. Hij heeft zijn huid ook gebleached. Hij begon ermee omdat hij veel acne had vroeger. Dat is nu bijna niet meer te zien. Hij is ook Nigeriaan en kende bleachen al voordat ik ermee begon.

Hypocriet


Dus aan de ene kant wil iedereen lichter zijn en aan de andere kant reageert iedereen zo dom als je zegt dat je bleached. Gisteren vertelde een meisje hier op FamilieNieuws dat ze zich schaamde voor haar Afrikaanse vriend. Jullie weten niet hoeveel Afrikanen zich zelf schamen voor hun eigen zwarte kleur. Bijna iedereen op het forum deed lelijk tegen dat meisje, maar diezelfde mensen kopen een behandeling of gebruiken een creme om lichter te worden. Dat bedoel ik met hypocriet. Waarom komen we er niet eerlijk voor uit? Die Hindoestanen en die Chinezen doen het al eeuwen.


(Voorbeeldfoto van iemand die haar huid heeft gebleekt)

Ik zeg niet dat zwart lelijk is want ik ken veel mooie zwarte vrouwen. Ik was ook donkerder en mooi maar ik vind mezelf gewoon mooier nu ik heel wit ben. Dat mag toch? Hoeveel mensen bleken hun tanden? Dat is ook hetzelfde. Omdat ze het mooier vinden.

In hun waarde laten


Daarom mijn vraag aan jullie. Waarom kunnen we niet gewoon eerlijk zijn en zeggen dat we onze huid bleachen? En waarom hebben zoveel mensen, vooral mijn eigen Surinaamse mensen, zoveel te klagen wanneer iemand aangeeft dat ze bleachen. Kunnen jullie de mensen niet gewoon in hun waarde laten? Laat iedereen gewoon lekker doen met zijn of haar lichaam wat ze zelf willen. Dat was het.