Video – Quincy Dors overleefde de SLM vliegramp van 32 jaar geleden ~ Paramaribo – video’s & foto’s

Als 5 jarige jongen, overleefde hij als 1 van de weinigen de ramp! ‘Door van stoel te ruilen heeft zijn tante haar leven geruild voor dat van hem.’ Zij overleefde de ramp niet.

Quincy uit West overleefde 32 jaar geleden de vliegtuigcrash in Suriname. Hij vloog van Amsterdam naar Paramaribo. Vandaag precies 32 jaar geleden crashte in Suriname een toestel van de SLM.

De SLM vliegramp vond plaats op 7 juni 1989 in Suriname. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij stortte neer bij Zanderij, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport.

Amsterdam naar Paramaribo

Onderstaand artikel publiceerden we een paar jaar geleden. Maar we delen het nog een keer vandaag omdat het precies 32 jaar geleden is. Quincy Dors uit West, toen vijf jaar oud, was één van de elf overlevenden.


Hij vliegt gewoon nog met SLM

Hij is gewoon altijd blijven vliegen, ook naar Paramaribo met de SLM, en dat gaat zonder problemen. Alleen bij hevige turbulentie slaan de zenuwen toe. ‘Dan komt er snel iemand van de crew naar me toe om te vragen of het gaat en of ik misschien wat wil drinken,’ zegt de man in de rolstoel lachend. ‘Ze weten wie ik ben en kennen mijn verhaal. Ze zorgen goed voor me.’

11 overlevenden

Quincy Dors was 29 jaar geleden één van de elf overlevenden van de SLM-ramp, de crash van de DC8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij die met 187 inzittenden op weg was van Amsterdam naar Paramaribo. Na een mislukte landingspoging op de luchthaven Zanderij kwam het toestel in botsing met de top van een boom en stortte het neer in het bos.

De ramp kostte het leven aan alle negen bemanningsleden en 167 passagiers – onder wie vijftien spelers van het Kleurrijk Elftal, dat op weg was naar het moederland voor het spelen van enkele wedstrijden. Zij werden vergezeld door de Draver Boys, het gelegenheidsorkest dat zich had vernoemd naar hun vaste basis, café De Draver in de Ruyschstraat.

Ze heeft haar leven aan mij gegeven

De moeder van Quincy werkte indertijd in De Draver, maar zij zat niet in het vliegtuig. ‘Ik reisde met haar zus naar Suriname, mijn tante Conchita. Tijdens de vlucht hebben we van plaats gewisseld. Je weet toch hoe kinderen zijn, ik wilde graag bij het raam zitten. Mijn tante heeft de ramp niet overleefd. Door van stoel te ruilen heeft ze haar leven geruild voor dat van mij.’

Bekijk hier de voorpagina van een krant van ’the day after’:


(Een aantal van de slachtoffers)

Bekijk hier de heftige video waarbij o.a. SLM-ramp overlever Edu Nandlal zijn verhaal vertelt.


Bron: Het Parool
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.