Anoniem: Ik schaam me om te zeggen dat mijn vriend een Afrikaan is.

Ik ben Sharona, 32 jaar en heb een relatie met Leo, een man van 26. Ik schaam me om te zeggen dat mijn vriend een Afrikaan is. Maar ja, hij is een Afrikaan. Hij werkt, heeft geen kinderen en is heel lief. Nee, hij heeft niet stiekem een gezin in Ghana, zoals velen van ze.

Maar toch schaam ik me op de 1 of andere manier. Mijn vriend is pas 3 jaar in Nederland en hij praat niet echt goed Nederlands, daarom neem ik hem nooit mee naar mijn familie. Ook gaan we nooit uit met mijn vrienden. Ik ga wel bij zijn mensen, zijn vrienden dan. Zijn familie ken ik niet. We kennen elkaar pas 8 maanden. Ook zijn er wat cultuurverschillen. Maar dat komt wel goed. En samen thuis hebben we het leuk samen, we passen lichamelijk heel goed bij elkaar. Snappen jullie het?

Oplichters

Sommige van zijn vrienden zijn wel het type Afrikanen die niet leuk zijn. Twee van ze zijn oplichters en andere verkopen spullen op de markt. Als je hun hoort praten krijg ik de kriebels van irritatie. Ik denk dat ik me daarom schaam om mensen te zeggen dat ik met een Afrikaan ga. Ik zou het niet leuk vinden als mensen zo denken over mijn vriend. Ik zou het ook niet leuk vinden als mensen denken dat hij met mij is om zijn papieren. Of voor mijn geld. Ik ben iets ouder en heb een goede baan.

Zijn papieren zijn al zo goed als rond, hij heeft mensen die hem hebben geholpen. We houden echt wel van elkaar. Ik ben het probleem eigenlijk. Ik weet dat ik niets te maken moet hebben met mensen maar het is niet leuk om altijd maar negatieve verhalen te horen over mensen zoals mijn vriend. Mensen geven ze bijnamen en schelden ze telkens uit.

Zelfstandige vrouw

Ik ben een zelfstandige vrouw die bijna altijd alleen is geweest. Ik heb geen kinderen. Ik wil ze wel graag, maar hoe zal het zijn voor mijn kinderen straks? Straks moeten zij ook leven met discriminatie? Ik ken geen discriminatie. Ik woon in Nederland als Surinaamse. Ik woon in de Bijlmer ik ken het niet. Pas nu leer ik discriminatie kennen. Als ik met mijn vriend op straat loop, zie ik hoe mensen zich naar hem toe gedragen.

Hij ziet er in mijn ogen uit als een heel goed geklede diep zwarte Surinamer. Lang en super-knap. Hij heeft zijn geld, werk heel hard. Ik zie het zelf. Maar toch zijn mensen negatief. Hoe komt dat? Zelf ziet hij het niet. Hij zegt dat hij het gewend is en het doet hem niets. Alsof hij accepteert dat hij minder is, maar hij is zoveel meer waard dan andere mannen die ik ken.

Doet pijn

Ik wil niet dat het normaal is dat je mijn man uitlacht, of dat je hem voor schut zet. Vooral Surinaamse mannen kunnen heel gemeen reageren als ze mij zien met mijn Afrikaanse vriend. Maar ik ben nog nooit zo in de watten gelegd door een andere man. Het doet mij pijn. Maar ik voel me ook schuldig want ik merk dat ik me niet prettig voel met mijn vriend tussen Surinamers.

Misschien kunnen mensen mij hier uitleggen hoe het komt dat we zwarte, Afrikaanse mannen zo discrimineren. Ik zeg opzettelijk zwarte, want ik vind dat mensen heel anders reageren op lichtkleurige Afrikanen. Kan iemand mij vertellen waarom? Of ligt het aan mij? Ben ik degene die discrimineert omdat ik me schaam? Hoe kan ik het stoppen dan, want weggaan bij Leo wil ik niet, want zo een lieve man ga ik niet makkelijk vinden. Maar misschien passen we toch niet bij elkaar? Ik bedoel, lief zijn voor elkaar en goede seks. Is dat voldoende basis om verder te kunnen bouwen?

Relatie met een Afrikaanse man

Mijn vriendinnen zeggen dat ze nooit met een Afrikaan zouden gaan. Misschien wel als hij veel geld heeft. Dat vind ik ook zo lullig. Zouden jullie een relatie aangaan met een Afrikaanse man? Kunnen jullie mij zeggen, waarom wel en waarom niet. Ik word er echt onzeker van en dat vind ik niet leuk voor Leo. Onze relatie gaat hierdoor stuk. Hij is al eens van mij weggelopen omdat ik zijn hand niet wilde vasthouden in het openbaar. Maar hij denkt dat, dat is omdat ik vreemd ga. Dat is helemaal niet zo. Alvast bedankt iedereen. Sharona

Gerelateerde verhalen:

Anoniem: Ik wil een kind en mijn vriendin niet

Anoniem: Mijn vriend is 20 jaar jonger – Suriname

Anoniem: Mijn vriend heeft een hekel aan mijn Surinaamse vrienden

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder
en/of 
 op onze Facebook pagina

Abonneer ook op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.