Borstvoeding vermindert baarmoederkanker

Vrouwen die hun baby borstvoeding geven, zouden minder kans hebben op baarmoederkanker. Ze zouden 11 procent minder kans lopen op de ziekte dan vrouwen die wel kinderen hebben, maar geen borstvoeding geven.

Dat blijkt uit onderzoek van The American College of Obstetricians and Gynecologists. Het onderzoek bestaat uit een meta-analyse van 17 voorgaande studies, waarin 8.981 vrouwen met baarmoederkanker werden onderzocht. De controlegroep bestond uit 17.241 vrouwen.

Langer borstvoeding geven zou de kans op baarmoederkanker nog verder verminderen. Het gunstigst is het om een borstvoedingsperiode van zes tot negen maanden aan te houden, aldus de onderzoekers.

In de meeste gevallen (90 tot 95 procent) ontstaat baarmoederkanker in het baarmoederslijmvlies, het endometrium. Baarmoederkanker wordt ook wel endometrium carcinoom genoemd.

“Des te meer vrouwen weten hoe ze het risico op toekomstige kankerdiagnoses kunnen verminderen, des te beter”, laat hoofdonderzoeker Susan Jordan weten in een reactie aan Reuters.

Het onderzoek bewijst niet dat borstvoeding helpt te beschermen tegen baarmoederkanker, maar volgens de auteurs is het wel aannemelijk. Dit komt omdat de groei van de kankercellen in de baarmoeder gestimuleerd wordt door het hormoon oestrogeen, wat onderdrukt wordt tijdens borstvoeding.

Bron: nu.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.