Surinamers opgepakt wegens mensensmokkel in Guyana

De Guyanese autoriteiten hebben vrijdag een aantal Surinamers aangehouden die betrokken zijn bij de enorme Haïtianen smokkel die maar niet luwt. De verdachten waren op weg naar de Cheddy Jagan luchthaven om 27 personen, onder wie twaalf kinderen, op te halen en via Suriname naar Frans-Guyana te begeleiden.

Mede als gevolg van het ingrijpen van de politie strandden zaterdag nog eens meer dan veertig Haïtianen op de luchthaven omdat hun inmiddels opgepakte smokkelaars niet kwamen opdagen. Sinds Suriname medio september vorig jaar weer de visumplicht voor Haïtianen instelde, wordt Guyana aangedaan en fungeert Suriname goeddeels als transitohaven naar Frans-Guyana, Brazilië en de Verenigde Staten. Ondertussen zit commissaris Widjaikoemar Oedit, regio commandant van Nickerie, met de handen in het haar. Sinds hij medio april zeven Haïtianen verstopt in een rijsttransport ontdekte, heeft hij geen succes meer gehad.”We hebben de instructies aangescherpt voor alertheid tot aan Apoera, maar niemand aangehouden.” Dat gebrek aan succes wijt hij aan de vernuftige manier waarop te werk wordt gegaan. “En de vele plaatsen waar men aan land kan gaan.”

De politiefunctionaris spreekt van een vernuftig netwerk dat uit handen van de politie weet te blijven. Ook voor de toestroom van de Haïtianen bleek dit. Oedit spreekt van gevallen waarbij mensen voor de controlepost van Burnside uitstapten en via de moerassen de controlepost omzeilden.

smokkel Haitianen op de airport in the United States of America

Oedit beklaagt zich erover dat de politie te weinig capaciteit heeft om het probleem goed aan te pakken. Er zou beleid moeten zijn en veel geld in gestopt moeten worden, wil de smokkel tot een halt gebracht worden.

Ondertussen hebben zijn collega’s in Guyana meer succes. In Eccles, Demerara, is een Haïtiaanse medisch student aangehouden die een belangrijke schakel lijkt te zijn in het netwerk. De politie vermoedt dat hij de link is tussen Haïti en de smokkelaars in de andere landen.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.