Video – Maisha Neus maakt televisie debuut in Nederland

neus Paramaribo

Maisha Neus is speciaal naar Nederland gevlogen voor een interview in de talkshow De Nieuwe Maan. Dinsdag was zij te zien op de zender NPO 2. Ze vertelde over haar rol als activiste tijdens de protestacties tegen het huidige beleid van de regering.

“Het zou goed zijn als de wereld meekijkt en haar mening hierover uit.”

Neus twijfelde eerst om naar Nederland af te reizen, omdat ze bang was dat ze Suriname niet meer in zou kunnen komen. Toen een advocaat haar verzekerde rechtsbijstand te zullen verlenen bij problemen besloot ze om toch te gaan.

Tafelgast Dave Ensberg-Kleijkers, een bestuurskundige met Surinaamse ouders, gaf aan trots te zijn op Neus omdat ze opkomt voor haar rechten, ’terwijl het niet volledig veilig is’. De bestuurskundige zei kwaad te worden op de manier waarop Surinaamse autoriteiten, zoals de perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, haar behandelen. “Mijn ouders zijn in de jaren 80 naar Nederland gegaan uit angst voor Bouterse, en mijn oom is gemarteld in de gevangenis. Na zoveel jaren is de situatie weer hetzelfde.”

Nederland is vaak selectief verontwaardigd
Ensberg-Kleijkers is blij dat het CDA, een Nederlandse politieke partij, laatst Kamervragen stelde over de situatie in Suriname. “Nederland is vaak selectief verontwaardigd. Als het gaat om Turkije dan spreekt Nederland zich wel uit, maar niet als het gaat om Suriname.” Hij pleit voor internationale aandacht voor ‘de mensenrechtenschendingen in Suriname’. Dat zou volgens hem ook extra moed geven voor protestleiders. “Gevangenen worden onterend behandeld en vrouwen en homo’s hebben minder rechten.” Ook benoemde hij de voortgang van het Decemberstrafproces.

Neus zei het ermee eens te zijn dat er internationale aandacht moet komen voor de huidige situatie in Suriname. “Suriname heeft mensenrechtenverdragen getekend, en het moet niet kunnen dat onze rechten worden beknot door de politiestrafwet, die ondergeschikt is aan het verdrag.” Ze vertelde de Nederlandse nationaliteit te willen verruilen voor de Surinaamse om eventueel de Surinaamse politiek in te kunnen gaan.
Bron: DWT
Bekijk hieronder het videofragment:

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.