Column – Abortus: Keuzevrijheid, kindermoord of zelfmoord?

(Onveilige) abortus: Surinames grootste taboe? Het aantal abortussen in Suriname ligt jaarlijks rond de 10.000. In ons landje met zo weinig inwoners. Hoe zal dat komen? Ligt het aan het tekort aan voorlichting? Of zien wij zwangerschap als iets gewoon? Niets bijzonders? Maar is abortus keuzevrijheid, kindermoord of zelfmoord?

Ongewenst zwanger

Vorige week kreeg ik een brief van Sheila, haar zus is zwanger en wil de baby niet. Ze wil een abortus maar is al 5 maanden ver. Dat is levensgevaarlijk. In een artikel van het WHO las ik dat een onveilige abortus 1 van de belangrijkste doodsoorzaken is van meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Wereldwijd bekeken. Dat is toch verschrikkelijk? Ten eerste is het erg dat deze meisjes op zo een jonge leeftijd ongewenst zwanger raken, maar ten tweede is het erg dat ze kiezen voor een onveilige abortus. Ik begrijp dat je voor een abortus soms de gevangenis in moet. Een dame in Chili is ooit veroordeeld tot 10 jaar gevangenis straf. En zo zijn er meer van dit soort gevallen. Ook in Suriname is het strafbaar. Voor zowel de abortusnemer als de abortuspleger.

Abortus Voorbeeld foto van Sarah Elliott

5 maanden zwanger

Abortus is in Suriname over het algemeen illegaal, tenzij het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Er is dus een soort van gedoogd beleid waardoor abortussen toch mogelijk zijn. Soms helaas tegen hele hoge bedragen. Praat daarom altijd met je huisarts. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden. Of stap naar Stichting Lobi. Ga niet illegaal te werk. Want zoals we al hebben gelezen: Je kan dood gaan door een foute abortus. En het zijn niet alleen jonge meisjes die dit soort onverantwoordelijke besluiten nemen. Ook volwassen vrouwen die ongewenst zwanger zijn schamen zich om naar de dokter te gaan. Of ze hebben het geld gewoonweg niet. 1 dame die meer dan 5 maanden zwanger was, heeft 6000 SRD moeten neertellen. Los van het geld, is het onverantwoordelijk om op deze termijn een abortus te doen. Na 3 maanden is een abortus levensgevaarlijk.

Breinaald methode

Komt het door een zwangerschapsdepressie of stress waardoor ze niet meer helder kunnen denken? Want toch kiezen vrouwen nog steeds voor onveilige methodes.  Er zijn echt nog vrouwen die kiezen voor bijvoorbeeld de ‘breinaald methode’, met alle gevolgen van dien. Meestal kiezen ze de abortuspil, die overigens vaak illegaal gekocht wordt. Wat ze niet weten is dat ook deze methode erg gevaarlijk is. Hij kan namelijk maar tot 8 weken zwangerschap gebruikt worden. En het is een verschrikkelijke methode om de zwangerschap af te breken. Je kan het vergelijken met een miskraam. Zeer pijnlijk.

Is abortus een keuzevrijheid, of is het kindermoord? Persoonlijk vind ik dat je als vrouw zelf bepaalt als je een abortus wilt of niet. Zolang het maar voor de 3 maanden is. Anders is het zelfmoord. Er lopen veel ‘ongewenste’ kinderen rond. Kinderen van moeders die letterlijk zeggen: ‘Ik wilde dit kind niet dus waarom zou ik ervoor zorgen’.

Miskraam

Ikzelf heb ook wel eens een abortus moeten doen. Ik noem het liever een curettage. Lag ik daar verdrietig in de uitslaapkamer. Ik had namelijk een miskraam gekregen en het vruchtje moet in het ziekenhuis onder narcose verwijderd worden. Maar gelukkig was ik niet de enige, er waren een hoop andere dames. Ik voelde mij direct minder verdrietig. Maar het bleek een teleurstelling. De dames hebben niet net zoals ik een miskraam gehad, maar ze hadden een abortus gepleegd. En te merken aan de gesprekken die ze voerden, was het voor sommige niet de eerste keer. Ik kon het met mijn slaapkop niet laten om met de jonge dames te praten. En ik vertelde ze ook waarom ik daar lag, want in de eerste instantie dachten ze dat ik ook mijn zwangerschap niet wilde uitdragen. Ik kwam er die ochtend achter dat het inderdaad komt door een gebrek aan voorlichting. Al heel vroeg beginnen de dames aan onbeschermde seks. Het leek bijna of een zwangerschap niets voorstelde. Ze spraken erover alsof het een kledingstuk is die ze niet willen hebben.

Veel mensen zijn ook wel tegen abortus, maar diezelfde mensen helpen een jonge moeder in nood niet altijd met hun kind. Ze staan de jonge moeder niet bij. Niet financieel en vooral niet emotioneel. Sommige meisjes zijn wel 5 keer per jaar ongewenst zwanger. Dat kan toch niet? Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Zou abortus legaal moeten worden? Misschien zou er dan een limiet per jaar moeten zijn? Want natuurlijk kunnen we het ook niet normaal vinden als iemand elke 2 maanden komt voor een abortus. Maar, waar ligt dan die grens?

En uiteraard is elke baby die je krijgt een zegen van God. Maar wat als de moeder dat niet zo ziet? Zo een moeder kan haar kind een verschrikkelijk leven geven. Zonder liefde is het onmogelijk om een kind op te voeden. Het blijft een moeilijke kwestie, want aan de ene kant heb je vrouwen die graag zwanger willen worden, en aan de andere kant heb je weer dames die telkens een abortus doen.

Wat is jullie mening over abortus?
Deel deze informatie met uw vrienden op Facebook. Ze moeten weten dat een zwangrschap na 3 maanden heel gevaarlijk is. P.s. De brief van Sheila wordt vanavond gepubliceerd.

Bronnen: DWT, WHO, Gezondheidsnet en Trouw

Groetjes van Denise van FamilieNieuws.
Dit is mijn column.
Geschreven door mij.
Mijn mening.
Mijn persoonlijke ervaring.
Mijn leven.

Uw reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
Ik ben op Youtube , Facebook, Instagram en Twitter

Heeft u privévragen of opmerkingen?
Whatsapp / bel: +597 8966341, mail: [email protected]

Denise van Familienieuws