Oogvirus heerst in Suriname

Het gevreesde oogvirus van enkele jaren geleden lijkt weer de kop te hebben opgestoken. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg doet momenteel onderzoek om vast te stellen of er sprake is van een opkomende epidemie, zegt directeur Lesley Resida.

“Het is in ieder geval niet normaal. We moeten nu uit de meldingen van artsen halen wat er precies aan de hand is.” Hij sluit niet uit dat de situatie veel erger kan worden dan in 2012.

De woordvoerder van de Vereniging van RGD-artsen, Bobby Ramautar, deelt desgevraagd mee, dat hij nog niet veel informatie heeft.

Voorbeeldfoto

Bij zijn polikliniek te Latour kwamen 152 meldingen binnen van mensen met symptomen, waarvan ongeveer zestig inderdaad oogvirusbesmetting bleken te zijn. “Het oogvirus is meestal zeer besmettelijk.” Hij zegt dat instanties alvast voorzorgsmaatregelen moeten treffen om verspreiding te voorkomen.

“Men moet vooral ook zijn hygiëne in acht nemen”, zegt Ramautar en waarschuwt dat het virus van persoon tot persoon kan worden overgebracht.” Dat maakt dat het aantal gevallen heel snel toeneemt.” Het proces begint met jeuk en rode ogen, vaker gepaard met een branderig gevoel. In veel gevallen trekt het oog volledig dicht. Het kan enkele weken duren voor de infectie volledig genezen is. Belangrijk is dat de handen goed gewassen worden als men in de ogen heeft gewreven. Wrijven moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.