8 december proces gaat door!

Het Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege, heeft in hoger beroep zojuist beslist dat het 8 december strafproces voortgezet moet worden. Het Openbaar Ministerie (OM) had hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad op 30 januari 2017 om door te gaan met het strafproces.

Het OM is niet ontvankelijk verklaard door het Hof van Justitie. De zaak is terug verwezen naar de Krijgsraad.

De toenmalige legerbevelhebber, nu president van Suriname, Desi Bouterse, is de hoofdverdachte in het 8 december strafproces waarbij 15 critici van het militair bewind werden gemarteld en vermoord. De raadsman van Bouterse en verschillende andere verdachten, Irvin Kanhai, was niet persoonlijk aanwezig op de zitting. Hij liet zich vertegenwoordigen.

De Raadkamer werd gevormd door de rechters Dinesh Sewrattan, Anand Charan en Dennis Kamperveen. Het OM had het Hof gevraagd de beslissing van de Krijgsraad om door te gaan met het 8 december strafproces te vernietigen en te beslissen tot het onmiddellijke beëindiging van de strafzaak. Het OM vroeg het Hof te beslissen dat het bevel van de regering gehandhaafd blijft.

De regering had op basis van artikel 148 van de grondwet het OM op 29 juni vorig jaar opgedragen om de vervolging van de strafzaak onmiddellijk te stop te zetten. Er zijn in bijkans twintig gronden aangegeven de veiligheid van de Staat ernstig in gevaar wordt gebracht door de voortzetting van het strafgeding.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.