Video: Leo zijn zoon werd ontvoerd door zijn moeder in Suriname


(Bekijk hier boven de video over de teruggedraaide ontvoering)
Het aantal kinderontvoeringen in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen. De zoon van Leo van den Blink werd op 10-jarige leeftijd ontvoerd.

Zijn moeder nam hem zonder toestemming mee naar Suriname en verdween van de radar. “Je weet echt niet wat je moet doen.”

Vaak gaat het om kinderen die na een scheiding door een van de ouders mee naar het buitenland zijn genomen, zoals ook het geval bij Leo. Zijn zoon Collin werd in 2012 ontvoerd.

Dichte deur

“Collin woonde bij mij, maar in de kerstvakantie zou hij een week bij zijn moeder blijven”, vertelt Leo aan Editie NL. Leo moest het paspoort van zijn zoontje meegeven omdat ze volgens zijn moeder naar België op vakantie zouden gaan. “Ik heb daar toen niet lang over nagedacht.”

“Begin januari wilde ik hem weer ophalen, maar stond ik voor een dichte deur. Ik kreeg een telefoontje met de boodschap dat ze in Suriname waren en niet meer terug zouden komen.” Leo’s wereld stortte in. “Ik voelde boosheid, verdriet en radeloosheid. Je weet echt niet wat je moet doen op zo’n moment.”

‘Niemand kon iets doen’

Leo deed meerdere keren aangifte van ontvoering. “Ik probeerde zo snel mogelijk eenzijdig gezag te krijgen, maar het ging allemaal heel erg langzaam en niemand kon iets doen”, vertelt Leo.

Een half jaar zat zijn zoontje in Suriname, zonder dat hij enig idee had hoe het met hem ging. Wanneer hij naar het huis van zijn ex-vrouw belde werd de hoorn neergelegd en kreeg hij Colln niet te spreken. “Ik wist niet eens of hij nog leefde.”

Kom je terug?

Uiteindelijk schakelde Leo het RTL-programma Ontvoerd in, waarbij John van den Heuvel samen met een team ontvoerde kinderen probeert terug te halen. “Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan en wisten Collin te traceren”, vertelt Leo.

“Samen zijn we naar Suriname gegaan. (zie video) We kwamen Collin tegen toen hij op weg naar school was. Ik vroeg hem: kom je terug? En dat wilde hij.”

Gewaarschuwd
Volgens Centrum IKO is kinderontvoering een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. “De omgeving reageert vaak negatief als de buitenlandse partner na het stuklopen van de relatie met de kinderen vertrekt. ‘We hadden je toch gewaarschuwd’, wordt er dan gezegd. De andere ouder blijft achter met de schaamte.”

Ook Leo werd van te voren gewaarschuwd door een vriendin. “Achteraf zijn er wel signalen geweest die er op wezen dat dit kon gebeuren, maar je krijgt het niet op voorhand. Echt weten doe je het niet.”

Collin woont inmiddels weer bij zijn vader in Nederland

Paspoort

De ontvoering speelde zich 5 jaar geleden af. De inmiddels 16-jarige Collin heeft geen contact meer met zijn moeder. Dat wil hij wel, maar volgens Leo ze reageert ze niet op zijn berichten. “Achteraf heb ik gehoord dat ze tegen hem zei dat hij naar mij terug mocht als hij 18 was.”

Volgens Leo spant de Nederlandse overheid zich veel te weinig in om ontvoerde kinderen terug te halen. “Als je nu de grens oversteekt met een kind, word je paspoort vaak niet eens gevraagd.”
Bron: RTL Nieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.