Criminelen: ‘Pe a kluis de!!’

politie Suriname

Kantonrechter Siegline Wijnhard heeft maandag twee getuigen gehoord in een berovingszaak, waarin twee verdachten terechtstaan.

Aan de verdachten Giovanni K. en Donovan S. wordt het verwijt gemaakt dat zij op 1 januari dit jaar een overval hebben gepleegd in een woning aan de Indira Gandhiweg. In verband met het onderzoek werd een echtpaar gehoord als getuige. De vrouw des huizes verklaarde op de zitting dat het iets na 12.00 uur nachts was. Het was Nieuwjaaravond en op een gegeven moment hoorde zij een gestommel.

Haar echtgenoot besloot ongewapend poolshoogte te gaan nemen en werd in de woning overmeesterd door vier criminelen. Twee verdachten waren met hem bezig en twee waren in de kamer bij de getuige. Volgens de vrouw pakte zij het vuistvuurwapen van haar man om de daders daarmee af te schrikken.

“Ik had de kracht niet om het wapen te ontlokken en gooide ik het onder het bed. De rover zag deze handeling en ik moest in zijn opdracht het wapen onder het bed vandaan halen en aan hem overhandigen. De twee hebben mij toen gevraagd ‘pe a moni de’. Ik hield ze voor dat ik geen geld had.

Ik overhandigde al mijn sieraden aan hen. Opeens zei een van de daders ‘pe a kluis de’. De overvallers hadden intussen mijn handen bijeen gebonden. Ik weet niet hoe zij erbij zijn gekomen dat wij een kluis hebben. Ik liep naar het kantoor om de sleutel van de kluis te pakken. De daders hebben toen mijn handen weer losgemaakt, zodat ik de sleutel voor hen kon pakken.

Intussen hadden de overvallers mijn echtgenoot tot bloedens toe mishandeld.” Zij herkende de verdachte Giovanni aan zijn oog. Zij had eerder de verdachte Giovanni bij de politie uit een fotocollage herkend. Zij is er zelfs ervan verzekerd dat Giovanni tijdens de overval steeds bij haar was.

De echtgenoot herkende Giovanni ook aan de hand van zijn postuur en de lengte. Hij merkte op dat een van de verdachten langer was dan de overige drie. De rovers maakten sieraden, geld, een jachtgeweer en een vuistvuurwapen buit. Het vuistvuurwapen van het merk Glock is teruggevonden in de auto van de verdachten.

Hierop verklaarde Giovanni dat hij het wapen had genomen uit een blauwgelakte Nissan Teana, die geparkeerd stond aan de Prinsessenstraat. De politie had de wagen waarin de verdachten reden, tot stoppen gebracht omdat het voertuig niet voorzien was van een kentekenplaat. Bij visitatie in de auto werd het wapen gevonden. Beide verdachten ontkennen het feit steevast.

De advocaten Krish Bhoendie en Robby Denz hebben elk de rechter gevraagd om de vrijheidsbeneming van beide verdachten te willen opschorten c.q. op te heffen. De raadslieden gaven aan dat er teveel twijfels zijn in de zaak. De magistraat wees het verzoek af en stelde de verdere behandeling uit naar 22 mei.
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.