Radiologen weigeren bijbetaling in te trekken

De ziekenhuizen en radiologische klinieken zijn geenszins van plan af te zien van het vragen van bijbetalingen aan particulier verzekerden voor radiologische diensten.

Dit maken zij maandag in een brief kenbaar aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Die had vrijdag in een schrijven gesteld dat het eisen van bijbetaling ‘onwettig’ is.

De zorginstellingen stellen daarentegen dat “wij niet in strijd met de Wet Nationale Basiszorg hebben gehandeld”.

Volgens de zorginstellingen verbiedt deze wet geen bijbetaling (‘co-payment’) maar stelt die dat bij de onderhandelingen “met het tarievensysteem rekening gehouden moet worden”. Ook zijn zij het niet eens met de interpretatie van minister Pengel dat de Zorgraad de tarieven vaststelt, maar dat die voorstellen doet met betrekking tot tarieven en winstmarges. “De Zorgraad stelt dus niet vast, doch doet slechts voorstellen”, aldus het schrijven.

De ziekenhuizen en radiologische klinieken hebben vorige week bekend gemaakt dat verzekerden van Self Reliance, Assuria en Parsasco voortaan moeten bijbetalen voor alle radiologische onderzoeken. Zij zeggen niet langer de dienstverlening te kunnen aanbieden op basis van ‘achterhaalde’ tarieven die sinds 2012 gelden. Ze wijzen daarbij op het feit dat de particuliere verzekeringsmaatschappijen, aangesloten bij de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam), hun premie wel berekenen op basis van de huidige dollarkoers.

In hun brief aan de minister wijzen de zorgstellingen ook op de onwrikbare houding van de Survam. “Hierdoor zijn wij helaas genoodzaakt ter behoud en ter voorkoming van het volledig wegvallen van deze fundamentele vorm van medische dienstverlening voor Suriname een bijdrage te blijven vragen.”

De toon van de brief is niet zonder cynisme. “Wij zijn verheugd te vernemen dat u begaand bent met de omstandigheden van patiënten. U kunt ervanuit gaan dat wij dezelfde passie hebben voor patiënten. Dat is de reden waarom wij zo lang getracht hebben uniforme tarieven met de verzekeringsmaatschappijen overeen te komen.”
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.