Wat zijn de symptomen bij prostaatkanker?

prostaat kanker FamilieNieuws Suriname Gezondheid

Bij prostaatkanker denken wij al gauw aan oude mannen. Dat klopt ook wel, want het merendeel van de patiënten is 65 jaar of ouder. Toch komt de ziekte steeds vaker op jongere leeftijd voor.

De prostaat is een klier onder de mannelijke blaas en rondom de urinebuis. Hij lijkt wat vorm en grootte betreft wel wat op een kastanje. In de cellen van de klierbuisjes van de prostaat kan kanker ontstaan. Het prostaatweefsel verandert hierdoor, waardoor de prostaat groter en/of harder wordt.

Prostaatkanker groeit in de meeste gevallen langzaam. In het begin geeft de ziekte geen klachten. Hieronder vindt u een aantal klachten die kunnen voorkomen bij prostaatkanker.


Rugklachten

Soms wordt prostaatkanker pas ontdekt doordat uitzaaiingen op andere plaatsen in het lichaam klachten geven. Als prostaatkanker uitzaait, is dat vaak naar de botten. Hierdoor kunt u pijn in de botten krijgen. Uitzaaiingen in de wervelkolom kunnen rugklachten geven.

Plasklachten
Bij sommige mannen wordt prostaatkanker ontdekt als zij met plasklachten bij de huisarts komen.

Bijvoorbeeld:
-vaker moeten plassen, zowel overdag als ’s nachts
-moeite met plassen
-pijn en een branderig gevoel bij het plassen
-nadruppelen en/of een zwakke of onderbroken straal
-het gevoel dat de blaas na plassen niet leeg is
-troebele of bloederige urine
-bloed in het sperma

Plasklachten komen bij mannen op oudere leeftijd regelmatig voor. Meestal zijn ze het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat, of van een infectie aan de urinewegen.

Plasklachten zijn voor uw huisarts vaak een aanleiding om u verder te onderzoeken.

Heeft u 1 of meer van bovenstaande klachten en maakt u zich daar zorgen over? Dan kunt u naar uw huisarts gaan. Bij troebele urine of bloed in de urine is het verstandig om direct naar uw huisarts te gaan! Bent u in Suriname, dan kunt u altijd langslopen bij Stichting Lobi.

Voor extra informatie omtrent deze ziekte bezoekt u kanker.nl of prostaatkliniek.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.