“Bijbetalen voor een echo mag niet!”

Ziekenhuizen en radiologische klinieken die een eigen bijdrage van verzekerden vragen voor onder meer het maken van een echografie handelen in strijd met de wet.

“De vraag is niet of je voorstander bent of niet. De verzekerde mag gewoon niet bijbetalen”, reageert de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam), Armand Achaibersing.

De zorginstellingen hebben de maatregel woensdag ingevoerd omdat de uitkering van de verzekeringsmaatschappijen uit 2012 achterhaald is. De Survam is verrast met deze stap, omdat de assuradeurs nog in gesprek zijn met belanghebbenden.”We zijn in gesprek met verschillende groepen zorgverleners.” Voor woensdagavond stond op programma een bespreking met de Vereniging van Medici in Suriname. Donderdag praat de Survam met de Zorgraad.

De voorzitter van de Zorgraad, Kavita Ganput, spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling en zegt dat de raad dit niet verwacht had.

Kavita Ganput (l) en Glynis Tjon Eng Soe (r) van de Zorgraad. Foto van Irvin Ngariman

“We weten wel dat er van alle kanten om tariefaanpassing wordt gevraagd. Of het de verzekeraars zijn die hun tarieven hebben aangepast of de dienstverleners die hogere tarieven vragen moet nog duidelijk worden. De verzekeraars hebben bemiddeling van de Zorgraad gevraagd. Ze zijn het er niet mee eens dat de meerkosten op de patiënt worden verhaald. Feit is wel dat de patiënten de dupe worden.”

Ganput meldt dat de Zorgraad deze week zal praten met de verzekeraars, daarna met de dienstverleners en ten slotte met de minister van Volksgezondheid om te zien hoe uit de impasse te geraken. Ook Achaibersing benadrukt dat zijn belangenorganisatie voorstander is van overleg. Zo kan gezamenlijk naar het vraagstuk gekeken en nagegaan worden hoe verdere neergang in de sector voorkomen kan worden.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.