Oproep: Rivierwater niet meer drinken!

Na een bezoek aan het binnenland enkele weken geleden heeft de minister van Volksgezondheid de mensen in het Lawa- en Tapanahonygebied opgeroepen om geen rivierwater meer te drinken. Het is namelijk erg vervuild.

Kaptein Johan Djanie van het dorp Drietabbetje noemt dit een onmogelijke opgave. “We doen er alles mee, zoals drinken, baden en koken. Als je nou wil of niet, je moet het gebruiken. Wij binnenlandbewoners zijn het zo gewend. Ondanks dat we watertanks hebben, zijn we toch afhankelijk van de rivier.”Het dorpshoofd onderschrijft dat het water vervuild is en noemt als grootste boosdoener de goudwinning.

De kapitein stelt dat er nimmer een oplossing zal komen in het goudwinning-vraagstuk in het gebied, omdat dit het voornaamste middel van bestaan daar is.

“We doen daarnaast natuurlijk aan landbouw.”Een alternatief is kreekwater, maar Djanie denkt niet dat die mogelijkheid haalbaar is.

“Je zal elke keer naar de kreek moeten varen om water te halen en het zal niet makkelijk zijn om dat te blijven doen.” Tijdens het bezoek van de president in maart dit jaar aan de dorpen is er een tablet geïntroduceerd om water te zuiveren.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.