Redactie: Artsen ontwikkelen kunstmatige baarmoeder

Amerikaanse kinderartsen zijn erin geslaagd een kunstmatige baarmoeder te ontwikkelen. Daarmee hebben ze zes lammetjes gezond op de wereld gezet.

Het is een eerste stap op weg naar een kunstmatige baarmoeder die ook voor mensen toegepast kan worden. Dat zou de overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s in de toekomst vergroten.

De onderzoekers van het Children’s Hospital in Philadelphia brachten zes lammetjes ter wereld met een keizersnede. De lammetjes hadden een leeftijd die vergelijkbaar is met een menselijke foetus na 24 weken zwangerschap.


Ze werden direct na de geboorte in de kunstmatige baarmoeder geplaatst. De doorzichtige, steriele en afgesloten zak (zie foto boven) omhult het lammetje en beschermt het dier tegen de buitenlucht. De zak is gevuld met vocht – als ware het vruchtwater – en bootst de functies van de placenta zo goed mogelijk na.

De longontwikkeling van lammetjes en baby’s is vergelijkbaar, zeggen de onderzoekers. “Door de baarmoeder na te bootsen, geven we de longen en andere organen de kans om zich verder te ontwikkelen.”

Goede ontwikkeling
De zes lammetjes brachten vier weken door in de kunstmatige baarmoeder. Daarna werden ze ‘geboren’. Ze bleken zich goed te ontwikkelen.

De kinderartsen denken dat het risico op complicaties bij te vroeg geboren kinderen afneemt als ze na de geboorte in zo’n kunstmatige baarmoeder worden gelegd. “Een brug tussen de baarmoeder en de buitenwereld”, noemt onderzoeker Alan Flake het. Volgens de onderzoekers is zo’n kunstbaarmoeder veel natuurlijker dan een couveuse, omdat het meer lijkt op de omstandigheden van de baarmoeder.

De onderzoekers, die de resultaten publiceerden in Nature, werkten drie jaar aan deze kunstmatige baarmoeder. Het zal nog zeker tien jaar duren voordat een dergelijke baarmoeder voor menselijke foetussen klaar is, benadrukken ze.

Bron: NU.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.