Anoniem: Mijn zus en ik waren slaven van mijn vader. Ik wilde ook dood.

man Suriname

Ik ben Radjie, ik ben nu 24 jaar en ik ben zwanger van mijn eerste kind. Mijn man is een rustige oudere man, ouderwets maar hij slaat niet en hij loopt niet.

Ik mag blij zijn dat hij voor mij wil zorgen want thuis hadden we geen vetpot. Ik ben altijd geslagen en als assepoester opgevoed. Ik samen met mijn zusje. Ik heb 4 broers. 3 daarvan zijn ouder en zij en ik moesten alles voor ze doen. We werden dagelijks mishandeld door mijn vader en ook door onze broers.

Het was een gewoonte dat ik kookte en zij de was deed. Zelfs toen die vrouwen van hun bij ons kwamen in huis moesten wij alles doen. Mijn moeder was al oud. Dankzij een zusje van mijn vader kon ik weg. Trouwen en het huis verlaten. Ik was 19 jaar. Mijn zusje is helaas doodgegaan. Van verdriet, zelfmoord.  Ik ben nooit naar school gegaan. Ik weet wel te lezen en schrijven. (mijn schoonzusje helpt me wel met deze brief) ik heb dat op de lagere school geleerd maar ik weet niet veel.

Ik heb nooit een werk gehad of buitenhuis dingen ondernomen. Door mijn schoonzusje met wie ik samenwoon ben ik de buitenwereld leren kennen. Door haar zijn we in de stad gaan wonen weg bij de ouders van mijn man. We woonden met de gehele familie op buiten. Ook daar was ik een soort sloof. Mijn man werkt hard en ik was niet anders gewend. Maar nu wil ik anders leven. Nu ik een kind krijg wil ik mijn kind een ander leven geven. Mijn schoonzusje leeft heel anders met haar man. Mijn zusje is er niet meer. Zij krijgt geen kans meer.

Mijn schoonzusje en haar man doen alles samen, zij regelt zijn geldzaken. Ik kreeg nooit geld van mijn man. Hij regelde alles en koopt alles en soms ga ik samen met mijn schoonzusje. Langzaam leert ze mij nu te leven als iemand die zelfstandig kan zijn. Mijn man was niet blij mee, maar zijn broer die heel anders is heeft met hem gesproken. Voor het eerst voel ik me een goede vrouw. Ik ben blij dat ik voor mezelf kies. Mijn schoonzusje heeft mijn leven veranderd. Mijn man is toch ook blij. Ik ben niet meer de 19-jarige Radjie. Mijn vader en mijn broers waren echt slecht. Soms ben ik weer verdrietig erover. Ze hebben zoveel dingen met ons gedaan. Ik kan niet alles vertellen. Ik heb ze vergeven.

Mijn schoonzusje gaat me leren hoe ik met de computer om kan gaan en hoe ik zelf moet gaan op Facebook en Starnieuws en Familienieuws. Nu vertelt zij mij alles en leest ze voor.

Ze werkt niet, zij gaat mij helpen met de zorg van de baby. Ik wil ook mensen zeggen dat het ook zwaar was voor mij. Ik heb vroeger ook gedacht aan zelfmoord want ik zag geen toekomst voor mij. Mijn zusje heeft mij veel pijn gedaan. Maar door mijn schoonzusje en zwager is mijn man veranderd en geeft hij mij ruimte om mezelf te zijn. Het is belangrijk om sterk te zijn, ik krijg nu een kans. Geef niet op als het zwaar is maar vecht voor jezelf. Ik was een jong meisje zonder toekomst die dood wilde maar door de hulp van mijn schoonzusje gaat mijn leven veranderen. Ik ben zeker daarvan. Dat wilde ik schrijven. Omdat ik veel lees en hoor over zelfmoord.

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder.
Dat kan zowel op Youtube als op onze Facebook pagina

Abonneer op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.