Video: Valies roept iedereen op: Maandag 10.30 actie!

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), vindt dat de regering niet eenzijdig kan bepalen dat de brandstofprijs omhoog gaat. “Wij willen inspraak hebben, wij zijn geen nummers. Wij willen geteld worden,” zegt de politicus in gesprek met Starnieuws. Hij heeft beide dagen meegedaan aan de protestmanifestatie.

De protestactie van de vakbeweging wordt maandag opgevoerd, mocht de regering geen gehoor geven aan haar oproep. “Wij gaan naar de tweede versnelling.

Regering wees voorbereid: wij gaan de actie opvoeren”, riep actieleider Robby Naarendorp vrijdag vanaf de soundtruck naar de menigte, die zich voor het regeringsgebouw, waar de vicepresident kantoor houdt, had verzameld.

Naarendorp benadrukte dat de straatactie zich niet zal beperken tot het lopen. “Als het aan mij ligt, gaan we meteen naar de derde versnelling”, zei Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Hij roept iedereen op om zich maandag aan te sluiten. “Un no sidon na oso, un opo. Wij zullen er hard tegenaan gaan.”

De gezamenlijke actie van Ravaksur, BvL, ALS en winkeliersvereniging Akmos eist van de regering dat zij de recente verhoging van de benzineprijs onherroepelijk terugdraait.

Pas als ze dat heeft gedaan, is de vakbeweging bereid om met haar te praten over ombuiging van haar beleid. “Dan gaan wij ze zeggen waar zij het geld moeten halen om de leerkrachten en de ambtenaren te betalen.”

Safira Jesserun, die de menigte ook toesprak, zei dat de situatie in het land niet langer uit te houden is. Zij vindt dat de regering het volk constant ‘fabeltjes en leugens’ voorhoudt. Curtis Hofwijks wees het aanwezige publiek erop dat de strijd niet gemakkelijk zal zijn. Hij sprak sympathie uit voor de Chinese winkeliers, die de afgelopen tijd het doelwit waren van rovers. Hij riep ook hen op zich aan te sluiten bij de protestactie. Valies sprak speciale waardering uit voor initiatiefnemers Maisha Neus en Siebrano Pique.
Bron: DWT

Foto’s en video: Carlos Molijn
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.