Redactie: Geen salaris voor stakende leerkrachten

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt dat de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, geen conflict hebben met de Staat.

Daarom zullen leerkrachten die de scholen vroegtijdig hebben verlaten, niet worden uitbetaald. “Er is actie gevoerd om het herwaarderingsprogramma. Dit wordt nu uitgevoerd. Er is geen enkele reden om in actie te gaan voor leerkrachten,” zegt de bewindsman om een reactie gevraagd, aan Starnieuws.

Peneux vindt het erg dat scholieren worden gedupeerd door de acties. “Het is duidelijk dat meneer Valies een andere agenda heeft. Er is al een behoorlijke achterstand en nu worden er weer acties gevoerd,” betoogt de minister. Hij vraagt zich af waarom scholieren gedupeerd worden. Zij hebben er ook recht op om een diploma te behalen en een hoge positie in de maatschappij te bereiken.

De minister zegt dat de presentielijsten goed worden bijgehouden. Leerkrachten die actie voeren, zullen niet worden uitbetaald.

Peneux zegt wel onderscheid te maken tussen leerkrachten die wel op school waren, maar geen les konden geven, omdat een groot deel van de leerlingen niet vervoerd zijn. Dit is in Saramacca het geval geweest. Veel bussen hebben niet gereden, waardoor de kinderen niet naar school konden. Het is niet de schuld van deze leerkrachten dat zij geen les hebben kunnen geven. Voor vandaag is een tweede dag van actie aangekondigd.

Bron: Starnieuws