Redactie: Kinderen ouderen geen gratis zorg meer?

Met ingang van de nieuwe verzekeringsperiode, zullen niet meer alle kinderen tussen nul en zestien jaar en mensen vanaf zestig jaar automatisch in aanmerking komen voor de door de Staat gefinancierde basiszorgverzekering. Er zal nu onderzoek gedaan worden naar de financiële positie van personen die een aanvraag indienen voor deze zorgverzekering.

Dat zei de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, donderdag in De Nationale Assemblee.

Hij ging in op vragen van assembleeleden over de perikelen rond deze verzekering en andere problemen binnen de gezondheidszorg. Volksvertegenwoordigers wilden weten waarom districtsbewoners helemaal naar Paramaribo moeten komen om de verzekering te vernieuwen en waarom bepaalde personen uit het bestand verwijderd zullen worden. Pengel voerde aan dat wanneer de eerstvolgende verzekeringstermijn op 1 juni ingaat, mensen die daartoe financieel in staat zijn, zelf voor de verzekeringspremie moeten opdraaien.

VHP-parlementariër Dew Sharman bracht daartegen in dat volgens de wet Basiszorgverzekering, de Staat zich heeft verplicht om de premie te betalen voor de groep nul tot en met zestien jaar en de groep van zestig jaar en ouder. “De regering dient zich aan de wet te houden.” De bewindsman wees echter op een nuancering in de wet. Zo staat erin dat de Raad van Ministers bepaalt voor welke categorieën van personen uit de doelgroepen, de Staat geheel of gedeeltelijk de premie betaalt. Bovendien mag de regering hierover bij staatsbesluit nadere regels en voorwaarden vaststellen.

De herregistratie wordt daarom door de regering aangegrepen om het bestand te zuiveren en te saneren. Pengel merkte op dat de regering moet bezuinigen vanwege de huidige crisis. Ook is vaker door assembleeleden gesteld dat de overheid niet moet betalen voor personen die dat zelf kunnen.

De minister zegt dat op basis van een vermogenstest, de overheid ook zal betalen voor personen in de groep zeventien tot en met 59 jaar die niet in staat zijn de premie te betalen. Kinderen wiens ouders het breed hebben en zestigplussers die de premie zelf kunnen opbrengen, zullen uit het bestand verwijderd worden.

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.