Redactie: Strafeis van 25 jaar voor moord op André Adjako

Raadsman Hedley Derby heeft gepleit voor zijn cliënt Delano D. die wordt verdacht van moord op zijn buurman André Adjako (33). Het slachtoffer is op 31 augustus 2015, van het leven beroofd. Officier van justitie, Astrid Niamat, heeft tegen de verdachte een celstraf van 25 jaar geëist.

Derby voerde aan dat het Openbaar Ministerie geen rekening heeft gehouden met de persoon van verdachte.

De raadsman vroeg de kantonrechter om Delano D. vrij te willen spreken van alle rechtsvervolgingen of een milde straf op te leggen, zodat hij kan terugkeren in de maatschappij. De psychologische en psychiatrische rapporten van Delano D. geven aan dat de verdachte niet probleemoplossend kan werken en dat hij lijdt aan een ziekelijke geestesstoornis. De psycholoog stelt dat de verdachte een psychotische stoornis heeft. Hij heeft last van stemmen in zijn hoofd die hem aanzetten tot handelen. Ook slaapt hij slecht. Hij voelde zich bedreigd door het slachtoffer, terwijl hij die stemmen ook hoorde. Toen hij het slachtoffer zag, kon hij zijn fantasie niet onderscheiden van de werkelijkheid. Hij handelde uit psychose. Onder deze omstandigheden had de verdachte zijn buurman dodelijk verwond aan de Kronenburgweg. De psychiater stelt dat de man hallucineert en dat hij paranoïde wanen waarneemt. Hij liep met het idee dat het slachtoffer hem wilde afmaken. Het verschil tussen fantasie en werkelijkheid kan hij niet uitmaken. Hij handelde op basis van die wanen, staat in het rapport.

De advocaat voerde aan dat de buurman Delano D. steeds beschuldigde van diefstal. Ze leefden in onmin met elkaar. Ook heeft Delano D. verklaard dat het slachtoffer hem eerst heeft aangevallen, waarna hij in trance raakte. Hij bleef in zijn psychotische toestand inhakken op het slachtoffer. De aanklager had gesteld dat de houwer waarmee de verdachte was aangevallen, niet besmeurd was met bloed. Derby merkte op dat deze verklaring niet opgaat, omdat de houwer niet deskundig onderzocht is. Er is geen DNA-onderzoek verricht.

Derby acht moord niet bewezen. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat de verdachte de houwer bij zich had om het feit te voltooien. De houwer had hij bij zich om zich te beschermen tegen boze geesten. Volgens hem was de houwer bewerkt en hij noemde deze de ‘sreka owru’. Derby benadrukte dat er rekening gehouden moet worden met de rapporten van de verdachte en de omstandigheden waaronder de man is overgegaan tot de daad. Vanaf zijn aanhouding wordt Delano D. begeleid door een psychiater. Kantonrechter Siegline Wijnhard wil op de rechtszitting van 10 april de psychiater horen. Ze wil weten of de man vorderingen maakt.

Niamat zegt dat zij rekening heeft gehouden met de rapporten van de deskundigen, de omstandigheden waaronder het feit is begaan en ook rekening met de verdachte bij het presenteren van de strafeis.

De verdachte had de hand van het slachtoffer in tweeën gekapt. Bij de politie had de verdachte verklaard dat het slachtoffer met de houwer rondliep. Bij het slachtoffer was er geen houwer aangetroffen; slechts een tas. Hij bleef erbij dat de verdachte hem in zijn onderarm had gekapt.

André Adjako

Delano D. vindt dat het slachtoffer hem eerst heeft aangevallen met een houwer. Hij had zijn eigen houwer bij zich waarmee hij het slachtoffer daarna heeft verwond. Hij beweert dat hij zou gaan wieden. Volgens hem heeft hij gehandeld toen Adjako hem heeft aangevallen. Als gevolg van bloedverlies is Adjako overleden. Na het feit, een dag later, werd er vermoedelijk brand gesticht in de woning van Delano D.

In het nieuwe Wetboek van Strafrecht dat door het parlement is goedgekeurd, is de hoogste gevangenisstraf in Suriname vijftig jaar. De maximumstraf komt in de plaats van levenslange gevangenisstraf.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.