Redactie: Ben je fout als je een rover mishandelt?


(Nogmaals een ernstige waarschuwing. Klik NIET op de video als u niet tegen schokkende beelden kunt)

Het is volgens socioloog Julia Terborg enigszins begrijpelijk dat burgers bij een brute roofoverval of verkrachting roepen: “Als het mij overkomt, schiet ik die abani gelijk dood.” Ook als iemand geweld gebruikt om zichzelf te verdedigen, is dat voor haar geoorloofd. “Maar als er geen gevaar (meer) dreigt en je gaat toch mishandelen, dan ben je zelf schuldig aan crimineel gedrag.”

Zij benadrukt dat dit in een rechtsstaat niet mag en dat verder optreden tegen de verdachte moet worden overgelaten aan de politie. Op sociale media worden steeds vaker filmpjes verspreid over gevallen waarbij burgers (betrapte) misdadigers afranselen. Terborg durft niet te zeggen of dit inderdaad steeds vaker plaatsvindt. Mocht dit inderdaad toenemen, dan ziet zij het als een gevolg van de teleurstelling van burgers in het optreden van de politie en het rechtssysteem.

Deze situatie kan volgens Terborg zorgelijk worden indien de criminaliteit zodanig toeneemt en de bescherming en het optreden van de politie en de justitiële instanties zo onbevredigend is dat het rechtsgevoel van burgers wordt aangetast. “Dan kunnen burgers vinden dat ze het recht in eigen hand moeten nemen, omdat daders niet gepakt worden of niet of onvoldoende worden bestraft. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, want het kan resulteren in een wild-west-situatie waar het recht van de sterkste geldt. Dan wordt het geweld in de samenleving alleen maar erger”, waarschuwt de socioloog.

Ze zegt dat de politie spoedig met voorlichting moet komen om burgers erop te wijzen dat zij dit gedrag achterwege moeten laten. Behalve dat het verboden is, is het volgens haar ook nog erg gevaarlijk. “Je weet niet wat je kan overkomen.”
Video: Anthony Janki
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.