Video: Problemen in Frans-Guyana. Avondklok ingesteld


Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) heeft Surinamers die zich in buurland Frans-Guyana bevinden of van plan zijn er te reizen, de nodige voorzichtigheid te betrachten. Al dagen is Frans-Guyana in de greep van protesten en stakingen. Op belangrijke toevoerwegen zijn barricades opgeworpen.

Tussen Suriname en Frans-Guyana is er een intensief personenverkeer. Ook bevindt zich een grote groep Surinamers in Frans-Guyana. Volgens het ministerie van Buza is het mogelijk dat de situatie in het buurland nog enige tijd zal duren.

Voor de derde opeenvolgende dag zijn barricades opgeworpen en moest de brandweer er van te pas komen bij tien branden die de demonstranten hadden aangestoken. Op vijf plaatsen in Cayenne moest de brandweer uitrukken, maar ook in Macouria, Kourou en Saint-Laurent du Maroni. De burgemeester van Cayenne heeft een avondklok uitgevaardigd. Minderjarigen jonger dan 17 jaar mogen zich in sommige gebieden van de stad alleen tussen 7 uur ’avonds en half zes ’s morgens begeven.

In Kourou bleven de pompstations gesloten, maar vrijdagochtend waren ze weer tijdelijk geopend. Ook de overdekte markt in Cayenne is weer open, terwijl slagers zich haasten om hun voorraden te verkopen. De toegangsweg naar de oude haven en de vismarkt is afgesloten. De protesten zijn ook overgenomen in het moederland, Frankrijk waar er in verschillende delen van het land is geprotesteerd waaronder Blanc-Mesnil, in Montpellier, Bordeaux en Lyon.

De Franse gemeenschap eist van zijn overheid dat deze de criminaliteit in het gebied effectief aanpakt. Actievoerders wijzen de vinger naar de grote immigrantenstroom die via Suriname en Brazilië in Frans-Guyana komt. In Saint-Laurent vragen de demonstranten aandacht voor de talrijke problemen aan de Marowijnerivier, goud, kwik, werkloosheid, vervuiling en criminaliteit.

Ook in Cayenne en Kourou wordt daartegen geprotesteerd, maar ook voor verbetering van de werkomstandigheden in de landbouw-, de hout- en de visserijsector. Met het verstrijken van de dagen, nemen de acties alleen maar in omvang toe. Scholen, winkels en universiteiten zijn dicht Ook de overheidsgebouwen in Cayenne zijn gesloten.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.