Redactie: ‘Ik kan elk moment overvallen worden’

“Ik lijk wel heel relaxed nu ik hier zo zit, maar eigenlijk voel ik mij helemaal niet veilig”, vertelt een 45-jarige vrouw terwijl ze naar de Surinamerivier staart. “Elk moment kan ik aangevallen worden, dus daarom kijk ik regelmatig achterom.”

Vroeger kwam ze vaker naar de Waterkant, maar door de vele berichten die ze over berovingen leest blijft ze liever thuis. Als ze nu de straat opgaat neemt ze een taxi. “Criminaliteit is er hier altijd al geweest, maar wat ik nu allemaal hoor en lees heb ik in geen jaren gehoord.”

Volgens de vrouw is het tekort aan werkgelegenheid door de financiële crisis de oorzaak van de toenemende criminaliteit. “Sommige mensen stelen en roven omdat ze niet willen werken, maar anderen doen dat omdat ze honger hebben en niet op een andere manier aan eten komen. Dat ze roven is natuurlijk niet goed te praten, maar dit laat wel zien wat honger met mensen kan doen.”

De armoede stijgt, vindt ook een vijftigjarige man die samen met vrienden op de steiger zit te ontspannen. “Door al die gekke berovingen moeten we alert zijn. Arme mensen zijn in staat om rare dingen te doen. Laatst bood een dertienjarig meisje me aan om seks te hebben voor geld zodat ze eten kon kopen. Toen ik zei dat ik dat niet wilde maar wel eten voor haar wilde kopen, krabbelde ze terug. Ze wilde alleen maar geld. Er zijn zeker mensen die van zo een meisje misbruik zullen maken” zegt hij, terwijl hij meewarig het hoofd schudt. “Armoede moet in theorie bestreden worden, maar dat is nog nooit ergens ter wereld volledig gebeurd. Water naar zee dragen noem ik dat. Ik vrees dat de criminaliteit en armoede alleen maar erger zullen worden.”

Wilgo Koster, centrumcoördinator van Stibula (Stichting Buurthuis Latour), maakt zich ook zorgen om de situatie. Mensen in Latour zijn huiverig en voelen zich de laatste tijd onveiliger in hun directe omgeving dan voorheen, vertelt hij. “Steeds meer jonge mensen kiezen voor de criminaliteit, omdat er te weinig aandacht voor hen is.”

Stibula is bezig om samen met de politie een preventieprogramma te ontwikkelen om mensen weerbaar te maken voor overvallen en inbraken. Hierdoor zouden mensen minder angstig of onzeker moeten worden. Hij pleit voor een positieve aanpak van preventie.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.