Video: Rock and Roll-legende Chuck Berry (90) overleden

De Amerikaanse gitarist, zanger en componist Chuck Berry, geboren als Charles Edward Anderson Berry, is vandaag overleden.
De muzikant werd rond het middaguur dood aangetroffen in zijn woning in Missouri. Over de doodsoorzaak is nog niets naar buiten gebracht. Wel werd een poging ondernomen Berry te reanimeren. Dat mocht niet baten.

Chuck Berry werd gezien als de Godfather van de rock-‘n-rol. Ex-Beatle John Lennon zei ooit over hem: ,,Als je rock-‘n-rol een andere naam zou moeten geven, noemde je het Chuck Berry”.

Hij wordt beschouwd als de belangrijkste tekstschrijver van zijn tijd en was een van de eerste leden van de Rock and Roll Hall of Fame. Hij had onder meer hits als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven. Berry werd 90 jaar.
De zwarte muzikant uit het Amerikaanse St. Louis stond bekend om zijn schelle en snijdende gitaarintro’s. Berry kon zijn publiek bovendien als geen ander bespelen. Hij trok daarmee de aandacht van een breed publiek, zowel zwart als blank.

Met zijn eerste song, Maybellene, stormde Berry in 1955 de hitlijsten binnen. Miljoenen platen gingen over de toonbank en de naam Chuck Berry was gevestigd. Dat was mede te danken aan de Amerikaanse diskjockey Alan Freed, die als eerste blanke platen van Berry op de radio draaide.

Tijdens zijn optredens ontwikkelde Berry een hem kenmerkende manier van lopen en gitaarspelen, waarbij hij vooral zijn beroemde ‘duckwalk’ opvoerde die hem de bijnaam ‘crazy legs’ opleverde.
Bron: AD
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.