Surinamers: Wie is Ma Jones?

In het ressort Pontbuiten staat ze bij zowel jong als oud bekend als Ma Jones. Een heel aardige, maar vooral menslievende vrouw. De 86-jarige Heléne Westerveld is het derde kind uit een gezin van zeven. Ze zit op het balkon van het huis waar ze meer dan de helft van haar leven heeft doorgebracht te genieten van de wind die flink waait, terwijl de zon lekker schijnt. “Alles wat ik nu doe is eten, drinken en slapen”, vertelt ze.

Ze is heel gelukkig en dik tevreden dat ze op deze manier haar oude dag mag doorbrengen, omdat het leven niet altijd zo makkelijk is geweest voor haar. Ze kan zich de moeilijke tijden nog heel goed heugen.

Als moeder van twaalf kinderen heeft ze samen met Pa Jones, die vijf jaar geleden is overleden, hard gewerkt om haar kroost het beste te geven. Het geld dat Pa Jones toen als bode bij het Nationaal Archief Suriname verdiende, was nog net niet voldoende om elke dag brood op tafel te brengen. “Ik verkocht daarom dus ook groenten, zuurgoed, kokoskoekjes en ijsjes.

Elke middag stuurde ik de kinderen om koek te verkopen. Later maakte ik ook vliegers en bloemstukken van pantykous. Ik had een peperboom en die bladeren waren soms groenten voor mij”, vertelt ze met een glimlach die langzaam verdwijnt.

Gelukkig wist ze ook heel goed kleren te stikken en kon ze zo wat geld besparen op haar vaste lasten. Op deze wijze probeerde Ma Jones samen met haar man steeds weer met kunst- en vliegwerk de eindjes aan elkaar te knopen. Er kwam wat verlichting in haar leven toen ze een baan kreeg bij de Meteorologische Dienst, waar ze langer dan vijftien jaar als interieurverzorgster heeft gewerkt.
Bron: Parbode

Kennen jullie ook een Surinamer die wij in het zonnetje moeten zetten? Laat het ons dan weten!

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.