Video: De voor en nadelen van ‘faya watra’


Bekijk hierboven de video over faya watra en de kruiden van Suriname gemaakt door Idi Lemmers.

Het vaginale stoombad wordt ook wel genoemd “Uma Wasi”, “Faya Watra” of “Wasi Poentje” genoemd.  De bladeren of bast worden aan de kook gebracht en de vrouw gaat er boven zitten. Nadat het brouwsel afgekoeld is, wast de vrouw zich er mee.

Faya watra, is een nog zeer populaire vrouwenreinigingsmethode onder Afro-Surinaamse vrouwen, met name onder de Marrons. De vrouwen gebruiken veel verschillende soorten planten voor hun dagelijkse stoombaden. De planten dienen, behalve voor het strak trekken en droog maken van de vagina, namelijk ook om de baarmoeder te reinigen na de menstruatie en na een zwangerschap, geslachtsgemeenschap, miskraam of abortus.
– Geschreven door Melvin Boerleider –

Risico’s en nadelen
In velen ogen wordt het gebruik van de stoombaden gezien en ervaren al een sublieme manier voor het reinigen van de ‘Uma Presi” van de vrouw. Echter is het in de ogen van medici (artsen) een niet aan te raden reiniging. Het droogt namelijk de slijmvliezen van de vagina uit, met alle gevolgen van dien. Het droogmaken van de vagina brengt gevaren met zich mee, omdat daardoor de natuurlijke bacteriegroei in de vagina wordt belemmerd, wat kan leiden tot beschadiging van het vaginale slijmvlies. Condooms kunnen gemakkelijker scheuren en door kleine wondjes kunnen Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), waaronder HIV-AIDS gemakkelijker overgedragen worden.

Voordelen
Er is echter wel een voordeel van het gebruik van vaginale stoombaden na de bevalling. Vooral als de bevalling onder onhygiënische omstandigheden heeft plaatsgevonden, kunnen stoombaden wel degelijk de kans op infecties verlagen. Er is dus goede voorlichting nodig over het gebruik van vaginale stoombaden.

Maar niet alleen in het binnenland wordt er gestoomd; stoombad-kruiden vormen vandaag de dag ook een belangrijk onderdeel van de na­tion­ale en internationale handel in medicinale planten vanuit Suriname. Zo zijn zakjes met speciale kruidenmengsels – zoals al eerder vermeld – tegenwoordig te koop in Nederland. Jaarlijks wordt er ruim 55000 kg planten voor dit doel vanuit Suriname met luchtpost naar Nederland vervoerd. Nederlandse medische instanties zijn echter geheel niet bekend met deze materie.
Bron: NAKS TORI 2013
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.