Redactie: EBS hoopt achterstand van 7000 storingen zo snel mogelijk in te halen

ebs Suriname

De Energiebedrijven Suriname (EBS) pakt de verlichting van diverse straten aan. De bestaande verlichting wordt vervangen door ledlampen. Er wordt een spoedprogramma uitgevoerd waarbij de straatverlichting in het hele land een upgrade zal krijgen. Na een testperiode is gekozen om de eerste fase van ledverlichting uit te voeren. Enkele straten in Hanna’s Lust zijn tijdens de beginfase voorzien van ledverlichting. Het bestaande straatverlichtingsbestand is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd, zegt de EBS.

Het landelijke elektriciteitsnet bevat meer dan 65.000 straatverlichtingsarmaturen die bestaan uit 40% HPL, de zogenaamde kwikdamplampen (wit licht) en 60% SON lampen (geel licht). De witte lampen zijn de afgelopen jaren langzamerhand vervangen door de gele SON lampen, die efficiënter in verbruik zijn, maar ook duurder in aanschaf.

Door de geringe financiële middelen konden geregistreerde storingen en nieuwe aanvragen lange tijd niet optimaal worden aangepakt. Er ontstond een achterstand van ongeveer 7.000 storingen en 4.000 nieuwe aanvragen voor straatverlichting.
Eind vorig jaar heeft de directie van de EBS het traject van openbare aanbestedingen ingezet om in het eerste kwartaal voldoende armaturen en lampen in voorraad te hebben om de vraag naar straatverlichting te kunnen voldoen.

Op 23 februari is er gestart met het verwisselen van defecte straatlampen met ledlampen. Uit de planning blijkt dat op 55 hoeken van straten de verlichting vervangen moest worden. Ledlampen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zuiniger dan de huidige die momenteel in gebruik zijn. Als de totale verouderde straatverlichting wordt vervangen met ledarmaturen komt er gemiddeld 4 MW beschikbaar dat kan worden beschouwd als reserve capaciteit.

In vergelijking met de huidige HPL lampen, hebben ledlampen een grotere verlichtingssterkte wat het veiligheidsgevoel vergroot. Dit type armatuur is ook esthetischer. De spreiding van de lichtstralen is beter, waardoor een groter oppervlak verlicht kan worden. Naast besparing in verbruik en in kosten, bevat ledverlichting in tegenstelling tot de kwikdamplampen en fluorescentlampen geen schadelijke stoffen.

De EBS zegt zich ervan bewust te zijn dat straatverlichting een van de meest voorkomende klachten is van haar klanten, en hoopt met de aanvang van dit project, de achterstand volgend jaar te hebben ingelopen. De oorzaak van defecten die optreden is voor meer dan 50% te wijten aan schade door derden veroorzaakt. Masten worden aangereden en de kosten zijn moeilijk of niet meteen verhaalbaar. De EBS wordt ook vaak geconfronteerd met vandalisme en diefstal.

Het energiebedrijf beseft dat in sommige gevallen de straatverlichting urgent moet worden aangepakt, maar doet een beroep op de samenleving wat geduld te betrachten. Vanwege de beperkt beschikbare financiële middelen wordt de achterstand in straatverlichting stapvoets aangepakt, zegt het bedrijf.
Bron: Starnieuws
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.