Redactie: Rabia Pearl over Maxi Linder

Ik wil vertellen over een hele inspirerende vrouw genaamd: Maxi Linder (Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg 1902-1981 te Paramaribo)  In 2015 liep ik in een 2de hands boekwinkeltje en zag ik een boek liggen: ‘De koningin van Paramaribo’ van Clark Accord. Mijn gevoel zei me dat ik het boek moest kopen en thuis meteen moest lezen. Dat heb ik ook gedaan. Wat een ongelofelijk verhaal! Dit boek is zeker een aanrader. Een stukje Suriname, cultuur en geschiedenis die in het westen nog niet zo heel bekend was denk ik. Wie was deze uitzonderlijke vrouw en wat heeft zij voor haar land gedaan.

Maxi Linder was een vrouw waar je niet omheen kon. Haar sterke persoonlijkheid, haar postuur en ze was zeer welbespraakt (noem het gerust grofgebekt). Iedereen kende haar en alle klanten wisten maar al te goed wat Maxi Linder met een sigaar kon doen!

Hoeveel kansarme kinderen en gezinnen heeft ze geholpen met het geld dat ze op haar rug verdiende, voor hoeveel mensen (w.o. politici) heeft ze de studie betaald zodat ze meer kans hadden op een betere toekomst.

Maxi Linder was zelf niet aan het woord in het verhaal. De schrijver heeft verhalen verzameld van mensen die haar hebben gekend, deze heeft hij tot een geheel verwerkt. Zij beschreven haar dus zoals ze haar vroeger zagen.  Toch had ik steeds het gevoel alsof er iets niet klopte aan alle omschrijvingen en verhalen over haar. Ik had steeds het gevoel dat ze niet echt was zoals ze haar beschreven. Niet in de zin van dat de verhalenvertellers logen maar meer in de zin van dat Maxi Linder ze alleen liet zien wat ZIJ wilde dat ze zagen. Ik denk dat er heel weinig mensen zijn geweest die haar echt hebben gekend, dit omdat ze ooit in haar leven een beslissing heeft gemaakt.

De vraag die maar door mijn hoofd bleef spoken was:”Wat was haar breek punt? Wanneer besloot ze dat niemand meer in haar hart mocht komen? Wat was het moment dat ze voor de eerste keer haat voelde?”

Wilhelmina was opgehouden met snikken, haar gezicht stond in een pijnlijke grimas. Als hij naar de kille walging in haar ogen keek voelde hij zich alleen maar nog onbehaaglijker. Die blik paste niet bij haar leeftijd en opgeruimde aard. Tot zijn opluchting knikte ze langzaam. Ze hield haar ogen onafgebroken op hem gericht. Voorzichtig haalde Nelis zijn hand van haar mond. Een koude, staalharde blik priemde in zijn richting. De rillingen liepen over zijn rug. Haar ogen straalde iets uit van een roofdier dat zich bedacht tot welke tactiek hij zou overgaan om zijn prooi te vangen. De angst sloeg hem om zijn hart. Als verdoofd trok Wilhelmina haar broekje op. Het bloed dat aan haar magere dijen kleefde besmeurde de stof. Moeizaam kwam ze overeind, met een van pijn vertrokken gezicht (De koningin van Paramaribo, Clark Accoord, 1999. p 53, 54).

Dit was mijn antwoord dus “Misbruik….altijd weer dat klote misbruik” Ook zij was dus als kind misbruikt en kon de rest van haar leven niet meer haar hart openen. Ook zij had een pantser om zich heen gebouwd zodat niemand haar nooit nog pijn kon doen. Ook zij had besloten dat mannen nooit maar dan ook nooit meer iets zomaar van haar zouden krijgen, en als ze iets van haar wilde dan gingen ze daar ook grof voor betalen. In de prostitutie kwam ik het ene na het andere misbruik verhaal tegen. Ik vond dit zo vreemd en ergens ook tegenstrijdig. Het zou logisch zijn dat je na misbruik juist nooit meer seks wilde hebben. Maar waarom waren al deze meiden na hun misbruik juist in de prostitutie beland? Na heel veel lezen en gesprekken met de psycholoog kwam ik bij mijn antwoord. Nogmaals ik ben geen psycholoog of wetenschapper die een groot bestand heeft om dit te onderzoeken, ik hou het even bij mijn bevinding. Mijn huisarts vertelde mij dat er na misbruik vaak 2 soorten gedrag kan optreden.

1- anti seksueel gedrag, hierbij wil de betreffende persoon nooit of extreem weinig seks hebben. Dit klonk logisch voor mij, want als je er een nare ervaring mee hebt dan zou het hebben van seks een trigger kunnen zijn.

2- hyperseksueelgedrag,  dan slaan als het ware de stoppen door op seksueel gebied. Hyperseksueelgedrag valt onder de categorie obsessieve-compulsieve stoornis. Een handeling of daad constant moeten herhalen om bevestiging te krijgen of uit angst.

Rabia-als-Maxi-Linder

Dit zette me aan het denken. Hoe heeft zich dat bij mij geuit vroeg ik me af. Ik moest toen toegeven dat ik in het verleden heel vaak seks heb gehad om bevestiging te krijgen dat ik wel goed genoeg was. En, als ik het niet zou doen dan zou degene die wel wilde het toch gewoon pakken zonder met of zonder mijn toestemming. Wat heb ik vaak mijn intuïtie genegeerd, wat heb ik Parel aangedaan. Ik heb me er heel vaak schuldig om gevoeld.

 

Maxi Linder en ik hadden heel veel gemeen, de belangrijkste overeenkomst is dat we niets zomaar doen, alles heeft of had een reden, we zijn twee sterke vrouwen met een missie. Wat er ook is gebeurd…..niemand heeft onze spirit ooit kunnen breken.

Door Rabia Pearl. Bekijk hier haar interessante blog en volg haar op Facebook 
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.