Redactie: Zelf zoutvlees maken?

En bruinebonen is geen echte bruinebonen zonder zoutvlees. En een broodje zoutvlees is waarschijnlijk 1 van de lekkerste broodjes die er bestaan. Zoutvlees lijkt onmisbaar in onze Surinaamse keuken. Maar wat is zoutvlees eigenlijk? Zoutvlees is een ingrediënt dat veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Het is rundvlees dat is ingelegd in pekel met allerlei kruiden. Door het vlees te pekelen is het heel lang houdbaar en dat is in de tropen erg belangrijk.

Het wordt veel in groentegerechten gebruikt. Vooral in de Creoolse gemeenschap is zoutvlees heel belangrijk. Behalve in Suriname wordt zoutvlees in het hele Caraïbische gebied gebruikt inclusief de Antillen. Zoutvlees is een belangrijk ingrediënt in “Pom”, dat vaak op feestelijke gebeurtenissen wordt geserveerd.

De kleur van zoutvlees is mooi rood. Het wordt meestal vacuüm verpakt en dan in de koeling bewaard. Je kunt het ook invriezen, zodat het haast onbeperkt te bewaren is. Wordt het vlees uit de verpakking gehaald, dan wordt het donkerrood tot roestbruin, maar als het gekookt wordt, verandert de kleur weer in fris rood.

Maar de situatie op dit moment zorgt ervoor dat voor veel mensen de aanschaf van zoutvlees bijna onmogelijk is. Wilt u toch zo nu en dan kunnen genieten van zoutvlees dan hebben wij op Indonesisch-culinair.nl een recept voor u gevonden:

Ingrediënten:

– 1 liter water
– 250 gr. zout
– 35 gr. suiker
– 400 gr. vet rundvlees
– 4 korrels piment
– 2 blaadjes laurier
– 10 peperkorrels
– Eventueel 2 plukjes foelie (Dat is een soort nootmuskaat. Mag weggelaten worden.)

Bereiding:

Breng het water met de kruiden aan de kook en zorg er voor dat het zout goed oplost. Laat de pekel goed afkoelen en leg dan het vlees in het zoute water en laat het twee weken afgedekt in de koelkast marineren. Draai het vlees elke dag om, zodat het overal met het pekelwater wordt bedekt.

De smaak van zoutvlees hangt af van de kruiden, de hoeveelheid zout en de marinadetijd die gebruikt wordt. Hoe langer het vlees in de gekruide pekel staat, hoe intenser de smaak zal zijn. Om het vlees te ontzouten moet je het eerst uitkoken, water vervangen en nogmaals aan de kook brengen en doorkoken, totdat het vlees helemaal gaar en zacht is geworden. Dan kan je het vlees in stukjes snijden om het in je gerecht te verwerken.
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.