Redactie: Wordt autorijden duurder?

Verzekeringen voor personenwagens, pick-ups en bromfietsen, worden op 1 maart 2017 aangepast. De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) geeft via een bekendmaking aan dat het huidig premieniveau niet langer toereikend is om de Wet Aansprakelijkheid Verzekering (WAM) op een adequate manier uit te voeren.

De Survam geeft verder aan dat het aantal verkeersdeelnemers alsook het aantal verkeersongevallen sterk is toegenomen. Verzekeraars moeten al geruime tijd meer uitgeven aan herstelkosten bij materiële schade.
Verder zijn ook de medische kosten bij letselschade gestegen, als gevolg van de ontwaarding van de Surinaamse dollar. De kosten van de verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn hierdoor ook verder gestegen.

Dagblad Suriname heeft in eerdere gesprekken met verzekeringsagent Nizam Ozir dit probleem aangekaart. Volgens Ozir was het al jaren duidelijk dat zowel de premies als de dekkingswaarden niet voldeden aan de realiteit. Naar zijn oordeel dienen zowel premies als dekkingswaarden compleet te zijn toegespitst op het geld dat bij schade-uitkering zal worden uitgekeerd. Het zou niet correct zijn, om ondanks men een verzekering eropna houdt, zelf te moeten inkomen voor een deel van de schade.


“Bepaalde verzekeringsmaatschappijen verzekeren jouw voertuig voor SRD 10.000. Terwijl wanneer jij een aanrijding begaat, je moet inkomen voor veel meer. Zal men zijn of haar huis verkopen als er met een voor SRD 10.000 verzekerd voertuig, een voertuig van US 40.000 total loss wordt aangereden? Denk hierbij niet alleen aan materiële schade, maar ook aan de immateriële schade.
Indien jij niet beschikt over de financiële middelen, zit de benadeelde ook in problemen. Ik als verzekerginsagent wil dit soort zaken ook niet zien”, stelt Ozir.
De premies worden niet met 100 procent verhoogd. Ook blijven de meerwagenkorting (MWK) en no-claim-korting gehandhaafd. Consumenten die in het bezit zijn van een personenauto (P1) gaan nu ongeveer SRD 400 moeten betalen.

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.