Redactie: Geen verantwoording, geen geld!

De regering is niet langer bereid subsidie te geven aan sociale en andere instellingen die niet afdoende kunnen verantwoorden wat met het geld wordt gedaan. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee tijdens de openbare vergadering.

Parlementariërs wilden weten waarom het overmaken van subsidie naar voornamelijk kinder- en opvangtehuizen problematisch is. Afgelopen week luidde stichting Claudia A. die onder andere seropositieve kinderen en kinderen wier ouders aan aids zijn overleden opvangt en verzorgt, de noodklok. Maar ook andere sociale instellingen hebben al maanden geen subsidie ontvangen of wanneer dat wel gebeurt, dan is het bij mondjesmaat.
Volksvertegenwoordigers, onder wie NPS-fractieleider Gregory Rusland, willen van de regering weten waarom er nog steeds geen duurzame oplossing is gevonden voor het subsidievraagstuk. Rusland herhaalde eerdere voorstellen die erop neerkomen dat de overheid de instelling met menskracht ondersteunt hoe op een adequate manier de administratie bij te houden en hoe daarna verslag over de besteding van de middelen te doen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hield de regering voor dat het de zoveelste keer is dat deze kwestie ter sprake wordt gebracht in het college. Het is niet goed te praten dat instellingen die overheidstaken uitvoeren op deze wijze worden behandeld. Geerlings-Simons: “Maakt u een instituut om de instellingen te ondersteunen om hun subsidie te betalen en zo te zorgen dat zij zich ook houden aan hun verplichting tot rapportage. Maar we kunnen niet gewoon de subsidie niet betalen die we hebben goedgekeurd.”

Vicepresident Adhin zei dat in een wet van 2004 een format van het ministerie van Financiën is geregeld dat alle instellingen die overheidssubsidie ontvangen die dienen te verantwoorden. Claudia A. heeft in december vorig jaar SRD 50.000 ontvangen, maar de behoefte is groter. Omdat de correcte financiële verantwoording uitblijft, heeft de regering besloten de hand op de knip te houden. “Zolang die dingen niet gebeuren zal de subsidie niet gestort worden. De regering moet comptabel werken. We kunnen niet steeds blijven om geld over de balk te smijten en niet weten waar het geld naartoe gaat”, zei Adhin.
De regering heeft daarom in samenspraak met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting besloten mensen beschikbaar te stellen om de instellingen te helpen met de administratieve zaken en hun rapportage. Zo kan in de toekomst stagnatie van de overmaking van subsidie worden voorkomen.
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.