Redactie: Broers leven in verschrikkelijke omstandigheden

Enkele versleten matrassen liggen op een zanderige vloer. De stank van afval, rottend hout, schimmel en zwerfhonden overheerst in het huis van de werkloze broers Jamie (59), Desi (58) en Christian (50) Kasdan. “We wonen al 25 jaar in dit huis in Commewijne”, vertelt Jamie. Hij en Christian zijn blind, Desi is slechtziend en dat maakt de situatie er niet makkelijker op.
Jarenlang zijn ze aan hun lot overgelaten in dit aftakelende huis, totdat buurtbewoners in actie kwamen. Over twee weken beginnen zij met de bouw van een nieuwe woning voor de Kasdans. “Ik kan het niet meer aanzien”, vertelt initiatiefnemer en buurtbewoner John Kasdjo, terwijl hij naar een golfplaten muur wijst. “Dit kun je geen huis meer noemen maar een krot. Een zwerver zou hier nog niet willen slapen. De omstandigheden zijn mensonterend. De buurt houdt hen wel in de gaten en er wordt voedsel gedoneerd. Maar er is meer hulp nodig dan alleen dat.”

Broers Kasdan. Foto: Irvin Ngariman

Na jarenlang machteloos toekijken besloot hij om een nieuw huis te bouwen waarvoor hij bijval van buren kreeg. De bouwtekeningen zijn al klaar. Schuin tegenover hun huidige woning moet een gloednieuw huis komen met drie slaapkamers, een keuken, woonkamer, badkamer en toilet. De opzet wordt eenvoudig, omdat er rekening gehouden moet worden met hun beperking.
De drie broers zijn opgelucht dat er eindelijk zicht is op een beter bestaan. De maandelijkse tegemoetkoming van SRD 325 die elk gezinslid krijgt van het ministerie van Sociale Zaken zet namelijk geen zoden aan de dijk in deze financiële crisis. “Ik heb niet eens geld om schoenen te kopen”, vertelt Jamie terwijl hij naar zijn blote voeten wijst.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.