Redactie: Moet Dodson naar huis gestuurd worden?

minister Suriname

De zandafgravingen te Braamspunt gaan normaal door, ondanks de kritiek uit de samenleving en de adviezen van deskundigen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt aan de krant dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, per direct naar huis gestuurd moet worden. Hij geeft aan dat het niet de eerste keer is dat de NH-minister de samenleving van verkeerde informatie voorziet. Hij haalt de skalian pontons aan die actief zijn in het gebied van de Sarakreek, maar volgens de minister verwijderd waren, het voortzetten van het verworpen MoU door De Nationale Assemblee (DNA) in de kwestie Alcoa en nu het goedpraten en beschermen van de individuele belangen van vier ondernemers die zand afgraven te Braamspunt, waar de zeeschildpadden hun eieren komen leggen.
Jogi geeft aan dat Dodson in de kwestie Alcoa over het voorzetten van de MoU, DNA nooit op de hoogte heeft gesteld, terwijl de NH-minister nog steeds aangeeft dat dat wel is gebeurd. Ook het verraad van Dodson tegen de politieke partij DOE spreekt volgens Jogi voor zich.

Gisteren hebben mensen geprotesteerd op Braamspunt tegen de zandafgravingen. Deskundigen, milieuorganisaties, studenten, DNA en grote delen van de samenleving, hebben tegen in dezen hun stem laten horen. Echter beweert de NH-minister dat er niets mis is met het afgraven van zand te Braamspunt, omdat er rekening is gehouden met de broedplaatsen van de zeeschildpadden. Jogi merkt op dat er in deze kwestie gekozen wordt om drie tot vier mensen te verrijken in plaats van het nationaal belang voorop te stellen. Hij is van mening dat de NH-minister de samenleving voor de gek houdt en aan het misleiden is.
De VHP-parlementariër kan zich niet voorstellen, dat ondanks dat Paramaribo blootgesteld wordt aan het gevaar van de golven van de oceaan, er toch niet ingegrepen wordt. Volgens Jogi moeten de vergunningen van de ondernemers onmiddellijk ingetrokken worden. Hij eist ook dat er een onderzoek komt wie de ondernemers zijn, want hij vermoedt dat het vrienden zijn van de president, wier belangen beschermd worden.

Het feit dat deskundigen, zoals professor Sewnath Naipal, WWF en andere organisaties, de afgravingen afkeuren, laat volgens Jogi overduidelijk zien dat het afgraven van zand schadelijk is voor het milieu. Gezien de regering geen gehoor geeft aan de verschillende milieuorganisaties en deskundigen, wordt het volgens Jogi tijd dat de samenleving zich gaat bundelen en zich gaat verzetten tegen de regering, dan alleen kunnen er volgens hem oplossingen komen voor de problemen in ons land.

-door Johannes Damodar Patak-
Bron: De West
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.