Redactie: Kan papaya kanker genezen?

Baarmoederhals-, alvleesklier-, borst-, long- en leverkanker kunnen genezen met papaya. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Florida. Papaya is een lekkere vrucht. Het is ook sinds jaar en dag een medicinale vrucht. In Azië wordt de vrucht al minimaal honderden jaren gebruikt om ziektes te bestrijden. Papaya stopt naast kanker de westerse welvaartsziekte
Papaya, speciaal goed tegen longkanker
Er zijn al in de jaren 70 onderzoekers geweest die berichtten dat mensen door papayabladeren te eten genezen van de meest agressieve vorm van kanker; longkanker. Harold W. Tietze heeft een boek geschreven wat ´Papaya, The Medicine Tree´ heet. Hierin beschrijft hij een genezing van longkanker door het drinken van het gekookte sap van papayabladeren. De bladeren zijn bitter. Veel geneeskruid smaakt een beetje bitter. Het boek van de Australiër Tietze is te lezen op Google books. Helaas is de kennis van de geneeskracht van papaya nog niet doorgedrongen tot de universitair geschoolde oncologen van deze wereld.

Papayavrucht
Een papaya is een heerlijke vrucht zonder een echt uitgesproken smaak te hebben. In het Duits heeft het als bijnaam Melone der Armen; meloen voor arme mensen. Dat klinkt niet erg positief. Voor sommigen is de papaya juist een lievelingsvrucht. Het vruchtvlees is licht bitter. Het is lekker om een schaal met papaya te serveren als snack. Eventueel kun je het met een chilisaus als dipsaus serveren. Je kunt het door salades mengen net als appel. In Thailand wordt er een scherpe papayasalade gegeten met groene sla erdoor. Daarnaast is het mogelijk papaya te mixen met andere vruchten in een fruitsla. Mango, ananas en banaan zijn tropische vruchten die goed combineren met papaya. Sommige mensen prefereren de iets jongere harde papaya.
De zaden van de papayavrucht kunnen gegeten worden en hebben medinale eigenschappen. De geneeskracht van papayazaad is in tegenstelling tot de bladeren en bloemetjes ook voor handen buiten de tropen.

Papayabloemetjes
Niet overal in de tropen waar papaya wordt verkocht worden de bladeren en bloemetjes gegeten. Dat gebeurt alleen in Zuid- Oost Azië. De bladeren zijn licht bitter en zitten bijvoorbeeld niet zelden door een Gado-Gado die in Indonesië is bereid. De bloemetjes zijn nog bitterder. In sommige landen worden deze gebakken met hete pepers wat een lekkere pittig groentegerecht is. Helaas zijn de bladeren en bloemetjes niet in Nederland te koop. Deze zijn het meest gezond ze voorkomen kanker, diabetes mellitus en malaria, een tropische ziekte.

Kanker is een welvaartsziekte
Het is niet voor niets dat mensen in derde wereld landen minder kanker en diabetes hebben. Overigens gaan er daar wel meer mensen dood aan de griep en andere eenvoudig bestrijdbare ziektes omdat de medicijnen daartegen voor bewoners van een derde wereldland te duur zijn. De welvaartsziektes komen uiteraard steeds vaker voor in de landen van de derde wereld. Dat heeft ermee te maken dat men steeds vaker de westerse drink- en eetcultuur overneemt.
Papaya geneest een mens van wormen, enkele virussen, schimmels en de groei van kankercellen. Daarnaast is het een antimalaria profylax. Overigens is het altijd goed met een kruidenarts te overleggen voordat u via internet gedroogde papayablad gaat bestellen. Mensen die last hebben gehad van hun schildklier moeten uitkijken met papayablad voor hen heeft papaya een contra-indicatie. Dat houdt in dat bij schildklieraandoeningen papayablad niet moet worden gebruikt.
Verder is de papaya ook lekker met gedroogde vis. Daarvoor wordt de groene papaya gebruikt. Ook kan je er heerlijke smoothies van maken.

Bron: (februari 2016) Fertus Boerenveen 

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.