Redactie: Yvanna Hilton van slachtoffer naar verdachte?

Transgender Yvanna Hilton, die aangifte deed bij de politie omdat zij met de dood zou zijn bedreigd door een vrouwelijke politiebeambte, wordt nu zelf als verdachte aangemerkt. Hilton werd donderdag opgeroepen door de politie omdat de aangifte niet bleek te kloppen en zij de bedreiging waarschijnlijk zelf in elkaar zou hebben gezet.

Zij moest terstond haar mobiel afstaan en haar laptop werd thuis opgehaald en in beslag genomen. Hilton werd op het bureau geconfronteerd met de dreigbrief en de foto van politiebeambte Mequiza K., die zij eerder had afgegeven op het politiebureau.

Het zou gaan om een snapshot die zij zou hebben gemaakt vanuit de Facebookpagina van de politiebeambte die de bedreiging zou hebben gedaan. De foto zou verschillen van foto’s van dezelfde vrouw op haar Facebookpagina. Het exemplaar van Hilton zou dus niet voorkomen op de pagina van de politiebeambte.

Mequiza K. had intussen op haar beurt aangifte gedaan tegen Hilton wegens hacken van haar facebookaccount en smaad. Hilton werd ter plekke als verdachte aangemerkt, kreeg een aanhoudingsbriefje en werd enkele uren vastgehouden op het politiebureau. De advocaat van Hilton, Audrey Tjong A Sie, reageerde verbaasd op deze ontwikkeling en schreef een spoedbrief aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday waarin zij vraagt om extra aandacht voor deze kwestie.

“Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Yvanna zou hebben gehackt. Zij heeft op basis van een bedreiging op de Facebookpagina van de vrouw een snapshot gemaakt en aangifte gedaan”, zegt de raadsvrouw. “Nu wordt het accent totaal verlegd en lijkt het mij alsof er alles wordt gedaan om de persoon die de doodsbedreiging heeft gedaan, te beschermen. Wat gebeurt er dan met de aangifte van Yvanna dat haar ID-kaart, nadat zij die op het politiebureau heeft moeten afgeven, binnen enkele minuten is vervalst en op het internet is geplaatst?”, vraagt Tjong A Sie.
Zij plaatst overigens ook vraagtekens bij de bevoegdheid van de politie om de mobiele telefoon en de laptop van haar cliënt tegen haar wil in beslag te nemen. De advocaat merkt op dat de politie nu een complete kopie heeft gemaakt van de inhoud van de telefoon van Hilton. “Na de ervaring met haar ID-kaart is het nu de vraag welke garantie Yvanna heeft dat haar privégegevens niet op straat belanden”, werpt zij op. Hilton die zelf leiding geeft aan een transgender organisatie in Suriname, is bang dat met de gegevens uit haar laptop belangrijke privé-informatie op straat komt.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.