Redactie: Afgelopen 2 jaar minder toeristen naar Suriname

Het Caribisch Gebied laat over de hele linie een terugval zien in het aantal toeristen in 2016. Suriname is het zwaarst getroffen de afgelopen twee jaar met ongeveer 26 procent minder bezoekers ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit een publicatie van de regionale nieuwsorganisatie, newsamericasnow.com.

De zwaarste terugval is in 2015 geweest, terwijl het jaar daarop een lichte stijging vertoonde volgens voorlopige cijfers. De volledige cijfers zijn nog niet beschikbaar. “Wij onderschatten het, maar als ik terugblik kom ik tot de conclusie dat de uitbraken van chikungunya in 2015 en zika in 2016 toch een enorme impact hebben gehad op het aantal bezoekers”, zegt Sinfra Zaandam, directeur van toerismeorganisatie Shata.
Zij legt uit dat toeristen vaak een jaar van tevoren hun reis plannen en daarbij letten op gezondheidsrisico’s, naast hun veiligheid en de verblijf mogelijkheden. Het is daarom belangrijk dat potentiële gasten versneld door de juiste bronnen worden geïnformeerd over de werkelijke stand van zaken. “Toeristen kunnen op basis van een nieuwsbericht over gezondheidsrisico’s al beslissen om niet meer te vertrekken, ook al weten de mensen in het land zelf dat de situatie heus niet zo erg is in werkelijkheid”, legt zij uit.

Haïti staat op de tweede plek met een zware terugval van 14 procent in het aantal bezoekers. Waar Aruba nog 15 procent groei in bezoekers zag in 2015, viel die terug met een zelfde percentage vorig jaar. Ook de eilanden Trinidad en Tobago, St. Kitts & Nevis en Curaçao zagen elk een afname van 6 tot 7 procent.
Deze landen ontvangen jaarlijks veel meer bezoekers dan Suriname, namelijk tussen de driehonderdduizend en ruim een miljoen. Surinames hoogste aantal ooit was ruim tweehonderdduizend bezoekers rond 2013/2014.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.