Anoniem: Ik wil dat zijn moeder naar een tehuis gaat.

Hallo mensen, ik zit met een probleem waar ik me eigenlijk voor schaam. Ik kan er met mijn omgeving niet over praten want het lijkt alsof niemand mijn mening deelt.

Ik ben Lorette, ik ben getrouwd met Frits. Ik ben 48 jaar en Frits is 56 jaar. We hebben 3 kinderen en we leven gelukkig hier in Suriname. Frits al zijn 2 broers en 4 zussen wonen in Nederland. Vorig jaar waren ze allemaal hier in oktober want toen overleed Frits zijn vader op 80 jarige leeftijd. Net nadat we hem een groot feest hadden gegeven. Frits zijn ouders hebben altijd nog samen in Coronie gewoond met zijn tweetjes. Wij gingen om het weekend langs.
Zijn zus is vorige maand weggegaan want ze bleef al die tijd met haar 84-jarige moeder in het huis in Coronie. Alleen wonen kan die moeder niet. Ze redt het niet alleen. Sinds pa dood is, is ze heel erg achteruit gegaan. Ze is zelfs incontinent geworden en ze is heel vaak verward. Ze woont nu dus bij ons, en ik moet zeggen dat ik dat heel erg zwaar vind.

Nu hebben die broers en zussen overleg gepleegd en besloten ( zonder mijn toestemming) dat mam bij Frits komt wonen. Voor altijd. Gewoon zo. Ik ben vreselijk boos geworden op Frits want ik kan dat niet aan. De kinderen helpen me helemaal niet met hun oma. Frits ook niet. Ik doe alles voor haar. Ik werk elke dag en als ik thuiskom dan moet ik ma baden, eten geven, haren doen en alles en nog wat. Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn schoonmoeder is de dag al voorbij.
Ik heb dus aangegeven op de groep-sapp dat ik wil dat ze iets moeten zoeken voor hun moeder. Een tehuis of hulp in Coronie. Dit heb ik zonder overleg met Frits gedaan. Hij is zo boos geworden want zijn zussen hebben hem gebeld. hij is namelijk niet op de app. Ik ook niet meer want ze hebben mijn nummer eruit gezet. Het communiceren gaat nu alleen nog via Frits.

Maar ik ben boos. Ik verschoon nog steeds elke dag hun moeder maar ze durven mij wel in vijandschap te nemen. Wat als ik nu besluit om op vakantie te gaan een maandje. Wie gaat dan voor hun moeder zorgen? Ik mag niet jokken. Ik hou van die vrouw. Ik ben al jaren in deze familie. Maar ik vind dat die mensen daar in Nederland dit ding te makkelijk nemen. Ze zijn allemaal daar. Ja, ze sturen hun euro’s enzo. Maar ik heb het niet over geld. Ik heb het over de zorg en energie die ik erin moet stoppen. Het is zwaar voor mij.

Ik neem geen vrije dagen meer op. Want ik wil niet thuis zijn en heel de dag voor Frits zijn moeder zorgen. Dan blijf ik liever werken. Op het werk heb ik het niet eens zo zwaar als thuis. Het maakt mij  niet uit als zijn familie dit leest hier op het net, ze mogen het weten aangezien ze het contact met mij hebben gebroken. Of denken jullie dat ik fout ben? Ben ik verplicht om mijn schoonmoeder in huis te nemen? Ik wil haar niet zomaar laten, maar ik wil dat die familie een tehuis betaalt voor haar. Ik kan elke dag bij haar gaan kijken en haar nog steeds verzorgen maar ik wil vrij zijn in mijn huis.

Mijn man Frits is ook nog iemand die vaak op straat is. Die kinderen doen allemaal hun eigen dingen dus de meeste avonden zit ik thuis alleen met zijn moeder. Ik heb zelfs geen tijd om mijn eigen moeder te gaan bezoeken. Dus mensen ben ik een slechte schoondochter als ik vind dat ze die vrouw liever in een tehuis kunnen zetten? Ik schaam me echt om dat te zeggen, en ik weet dat ik het over mijn eigen moeder niet zou zeggen. Maar ik heb 3 zussen en we zouden de zorg niet aan 1 zus overlaten, we zouden allemaal voor onze ouders zorgen. Ik denk dat 1 van die dochters dan maar terug moet komen naar Suriname om voor hun moeder te komen zorgen hoor. Want ik kan er niet meer tegen. Vooral hoe ze niet meer met me willen praten. Wat denken jullie? Want dit ding stoort me vreselijk. Ik heb gewoon geen plezier meer in mijn eigen huis.

Wilt u ook uw levensverhaal met ons delen?
Whatsapp of bel ons op +597 8966341
of stuur het naar [email protected]

U reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd.
U kunt ze plaatsen in de comments hieronder.
Dat kan zowel op Youtube als op onze Facebook pagina

Abonneer op ons Youtube kanaal en like us on Facebook

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.