Breaking News: Verdachte Decembermoorden Badrissein Sital overleden

Badressein Sital is vrijdag in het ziekenhuis overleden. Hij was decennialang een strijdmakker en vertrouweling van ex-dictator en huidig president Desi Bouterse, maar keerde zich de laatste jaren openlijk tegen hem.

Sital was zeventig jaar. Hij was een van de verdachten in het 8 Decembermoorden strafproces.

Sital werd geboren als zoon van een landbouwer. In 1980 was hij sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (Bomika), de militaire vakbond. De regering-Arron was tegen de oprichting van militaire vakbonden en liet begin 1980 een drietal leiders van Bomika, waaronder Sital, gevangen nemen. Dit vormde de directe aanleiding voor de door Desi Bouterse geleide staatsgreep op 25 februari 1980.


Sital hoorde overigens niet bij de zogeheten Groep van 16, militairen die de coup pleegden. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en in 1981/1982 was hij korte tijd minister van Volksgezondheid. Tijdens de Decembermoorden zou hij een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Desondanks stond hij daarvoor als een van de verdachten terecht.
Hij heeft de laatste jaren felle kritiek geuit op de Nationale Democratische Partij en op Bouterse in het bijzonder. Die kritiek leidde er uiteindelijk toe dat hij de partij de rug toekeerde en door Bouterse als verrader werd uitgemaakt.

Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.