Redactie: Prijzen ook in Nederland omhoog

euro Suriname


De inflatie in Nederland is in januari opgelopen van 1 naar 1,7 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2013.

Doorgaans loopt de inflatie niet zo snel op. In de afgelopen vijftien jaar is het maar één keer voorgekomen dat de inflatie sterker steeg dan in januari, aldus het statistiekbureau. De inflatie steeg vooral door de prijsstijging van autobrandstoffen. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit droeg bij.
Verder waren er in januari meer dagen met hogere prijzen, omdat de kerstvakantie een week doorliep. Die eindigde in 2016 al op 2 januari. Hierdoor waren vliegtickets en het verblijf in vakantieparken duurder dan een jaar eerder, aangezien de prijzen daarvan hoger liggen tijdens vakanties. ,,Dit had een verhogend effect op de inflatie´’, aldus het CBS.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in januari volgens deze maatstaf was 1,4 procent. In december was dat nog 0,9 procent.
Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode stegen de consumentenprijzen vorige maand, van 0,7 procent in december tot 1,6 procent in januari. De inflatie in de eurozone steeg van 1,1 procent naar 1,8 procent. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en die in de eurozone loopt daarmee terug, zo merkt het CBS op.
Bron: Telefgraaf
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.